Επταήμερη μονομερή κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε το Κίεβο

Επταήμερη μονομερή κατάπαυση πυρός (με εξαίρεση την περίπτωση των αντιποίνων σε επίθεση) ανακοίνωσε το Κίεβο για να εφαρμοστεί το σχέδιο ειρήνευσης που εκπονήθηκε από την προεδρία του

Μονομερή κατάπαυση πυρός για μία εβδομάδα ανακοίνωσε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας, η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου και δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση

από πλευράς ουκρανικού στρατού παρά μόνο «αν δεχτεί πυρά».

Κατά τη διάρκεια αυτού του επταημέρου, κατά το Κίεβο, στόχος είναι να εφαρμοστεί το σχέδιο ειρήνευσης 14 συνολικά σημείων το οποίο προτείνει στους αυτονομιστές ο Ποροσένκο. Το σχέδιο στην ολότητά του δεν έχει γίνει γνωστό, με εξαίρεση ορισμένα στοιχεία. Αυτά είναι ο αφοπλισμός όλων των ενόπλων αυτονομιστών με την εγγύηση ότι όσοι «δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα» δεν θα αντιμετωπίσουν διώξεις, η λήψη συγκεκριμένων μέτρων αποκέντρωσης της εξουσίας με ενίσχυση των εξουσιών των τοπικών αρχών, η διενέργεια πρόωρων τοπικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, η εκκένωση όλων των κατειλημμένων κυβερνητικών και δημοσίων κτιρίων και η απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατούν οι αυτονομιστές, η δημιουργία μιας «ουδέτερης» ζώνης 10 χιλιομέτρων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα προκειμένου να ελέγχεται η μετακίνηση δια μέσου αυτών.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, το σχέδιο φέρεται να δεσμεύει το Κίεβο ότι δέχεται να υπάρξει «ασφαλής έξοδος» (προφανώς προς τη Ρωσία) για όσους αυτονομιστές δεν θέλουν να μείνουν στην περιοχή ή εναντίον των οποίων οι ουκρανικές αρχές θα ασκήσουν διώξεις. Η ουκρανική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε ανοικοδόμηση της περιοχής, τόσο των δημοσίων κτιρίων όσο και των σπιτιών, καθώς και των δρόμων, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες και ξένων δημοσιογράφων, ιδιαίτερα σε μερικές περιοχές έχει επέλθει τεράστια καταστροφή, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων. Βέβαια, πώς ακριβώς θα γίνει αυτό σε μια χώρα υπερχρεωμένη που αναζητά εναγωνίως τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι ένα ερώτημα. Η ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας πάντως αναφέρει ότι ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι ή οι αυτονομιστές θα καταθέσουν τα όπλα ή θα συντριβούν.

Το σχέδιο ή τουλάχιστον παραμέτρους του ο Ποροσένκο τις συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τηλεφωνικώς, δύο φορές τα προηγούμενα 24ωρα. Εντούτοις, η Μόσχα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επισήμως για το αν συναινεί ή όχι στις προτάσεις αυτές, επιφύλαξη που επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης στο ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν. Επιπλέον, ο Ποροσένκο, την Πέμπτη, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την ΕΕ, θέμα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο εξαρχής στην κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία που κατέληξε στις διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν που στηρίχτηκαν κυρίως από νεοναζιστικές, ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις και την ανατροπή του, ούτως ή άλλως, διεφθαρμένου Γιανουκόβιτς. Οι ίδιοι οι αυτονομιστές, την Τρίτη, όταν απλώς έγινε γνωστό ότι ο Ποροσένκο «θα ανακοινώσει σύντομα» κατάπαυση πυρός για να καταθέσουν τα όπλα τους, είχαν απορρίψει την προοπτική λέγοντας σαφώς ότι συνεχίζουν να θεωρούν τον ουκρανικό στρατό, κατοχική δύναμη στην περιοχή τους.

Η ανακοίνωση της εκεχειρίας βρήκε σε εξέλιξη σκληρότατες μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Σλαβιάνσκ, όπου ο στρατός φέρεται να έχασε, το τελευταίο 24ωρο, κοντά στην πόλη Κράσνι Λιμάν, του Ντονέτσκ 12 άνδρες ενώ τραυματίστηκαν 24. Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές δεν σχολίασαν την πληροφορία και ανταπάντησαν ότι στις μάχες των τελευταίων ημερών, γενικά στην περιοχή του Ντονμπάς έχουν σκοτωθεί 300 αυτονομιστές. Οι αυτονομιστές παραδέχτηκαν ότι έχουν πολύ μεγάλες απώλειες αλλά δεν επιβεβαίωσαν τον αριθμό. Στο Σλαβιάνσκ σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό ένας 2χρονος και η μητέρα του. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας Μικχάλο Κόβαλ υποστήριξε ότι πλέον ο ουκρανικός στρατός ελέγχει σημαντικό μέρος της συνοριογραμμής με τη Ρωσία και ελέγχει το τι εισέρχεται στη χώρα, αλλά ότι πριν επιτευχθεί αυτό είχαν εισέλθει τουλάχιστον τρία τανκς και 10 εκτοξευτήρες ρουκετών τύπου Grad, χωρίς αυτό να μπορεί να διασταυρωθεί. Η Μόσχα, από την πλευρά της, διέψευσε εκ νέου ότι έχει στείλει τον οποιοδήποτε εξοπλισμό στην ανατολική Ουκρανία ή ότι συγκεντρώνει και πάλι στρατεύματα στα σύνορα.

Στο Λουγκάνσκ από την Πέμπτη επικρατεί σχετική ηρεμία καθώς οι τοπικές αρχές και οι εκεί ουκρανικές δυνάμεις μετά από θυελλώδεις μάχες συμφώνησαν σε προσωρινή κατάπαυση πυρός για ν’ ανταλλάξουν τους νεκρούς τους. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι μαρτυρίες ότι πλέον στην ανατολική Ουκρανία οι καταστροφές σε υποδομές και σπίτια είναι δυσβάσταχτες και ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα έντονες καθώς οι επικεφαλής των αυτονομιστών καταγγέλλουν ότι οι διαβεβαιώσεις του Ποροσένκο για λειτουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για τρόφιμα και φάρμακα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Πηγές: bbc, reuters, Russia today, Interfax

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα