ΟΗΕ: Περισσότεροι πρόσφυγες και από τη μεταπολεμική περίοδο

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν ως πρόσφυγες από τον πόλεμο ή τις διώξεις ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια το 2013, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το συνολικό ποσό των 51,2 εκατομμυρίων είναι έξι εκατομμύρια υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, επικεφαλής της UNHCR, δήλωσε ότι η άνοδος

ήταν μια «δραματική πρόκληση» των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι συγκρούσεις στη Συρία, την Κεντρική Αφρική και το Νότιο Σουδάν συνέβαλαν στην απότομη αύξηση. «Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, όλο και περισσότερο» δήλωσε ο Γκουτέρες. «Και την ίδια στιγμή οι παλαιές συγκρούσεις φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ». Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι κατ 'εκτίμηση 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες επί χρόνια, μερικές φορές ακόμη και δεκαετίες.

Εκτοπισμένοι στο εσωτερικό

Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί «παρατεταμένη» προσφυγική κατάσταση περιλαμβάνουν περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Αφγανούς. Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο και το γειτονικό Πακιστάν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με εκτίμηση 1,6 εκατομμύρια.

Σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες πρόσφυγες από σχεδόν ξεχασμένες κρίσεις έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε στρατόπεδα. Κατά μήκος των συνόρων της Ταϊλάνδης με τη Βιρμανία, 120.000 άνθρωποι από την μειονότητα Καρέν της Βιρμανίας έχουν ζήσει σε στρατόπεδα προσφύγων για περισσότερο από 20 χρόνια. Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να αναγκάζονται να επιστρέψουν, λέει ο ΟΗΕ, και δεν θα πρέπει να επιστρέφουν, εκτός αν είναι ασφαλές να γίνε κάτι τέτοιο και έχουν σπίτια για να επιστρέψουν. Για πολλούς - μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι από τους 300.000 Σομαλούς πρόσφυγες, κυρίως στο στρατόπεδο Νταντάμπ της Κένυας – αυτό είναι μια πολύ μακρινή προοπτική.
Μερικά στρατόπεδα, παραδέχεται η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, έχουν γίνει σχεδόν μόνιμα, με τα δικά τους σχολεία, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις. Αλλά δεν είναι, και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται, μόνιμες κατοικίες. Οι πρόσφυγες όμως του κόσμου είναι πολύ λιγότεροι από τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό, τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά παραμένουν στο εσωτερικό των χωρών τους.

Στη Συρία μόνο εκτιμάται ότι υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι. Η σύγκρουση έχει ξεριζώσει πολλές οικογένειες όχι μία φορά, αλλά επανειλημμένα. Η πρόσβασή τους σε τροφή, νερό, στέγη και ιατρική περίθαλψη είναι συχνά εξαιρετικά περιορισμένη και επειδή παραμένουν μέσα σε μια εμπόλεμη ζώνη είναι δύσκολο για τους οργανισμούς να τους προσεγγίσουν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν πλέον 33,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.
Μεγάλος αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων που πηγαίνουν σε νέες περιοχές αναπόφευκτα επιβαρύνουν τους πόρους και μπορεί ακόμη και να αποσταθεροποιήσουν μια χώρα υποδοχής. Καθ' όλη την κρίση στη Συρία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία έχουν κρατήσει τα σύνορά τους ανοικτά. Ο Λίβανος φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, που σημαίνει ότι το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού του είναι Σύριοι. Η πίεση για τη στέγαση, την εκπαίδευση και την υγεία έχει προκαλέσει εντάσεις σε μια χώρα η οποία έχει μια πρόσφατη ιστορία σύγκρουσης.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί ότι το βάρος της φροντίδας για τους πρόσφυγες ολοένα και περισσότερο πέφτει στις χώρες με τους λιγότερους πόρους. Οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν 86% των προσφύγων του κόσμου, με τις πλούσιες χώρες να φροντίζουν μόλις το 14%.
Και παρά τους φόβους στην Ευρώπη σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, το χάσμα μεγαλώνει. Πριν από δέκα χρόνια, οι πλούσιες χώρες φιλοξένησαν το 30% των προσφύγων και οι αναπτυσσόμενες χώρες το 70%.

Αλλά αυτό που προκαλεί ανησυχία στις υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερους πρόσφυγες, ενώ ο πολιτικός βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας, φαίνεται ότι αδυνατεί είτε να επιλύσει τις συγκρούσεις, ή να τις εμποδίσει εξ αρχής.

http://www.bbc.com/news/world-27921938

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα