H CIA ετοίμαζε κούκλα-μπαμπούλα του Μπιν Λάντεν

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η CIA έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους, κατασκόπους, πληροφοριοδότες και συσκευές παρακολούθησης για να καταστείλει τη δράση της αλ-Κάιντα στο Πακιστάν. Όπως έγινε γνωστό όμως, σχεδίαζε και ένα άλλο, εξίσου αποτελεσματικό όπλο: τα παιχνίδια.

Από το 2005 περίπου, η CIA άρχισε κρυφά την δημιουργία μιας κούκλας με τη μορφή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το πρόσωπο της ήταν ζωγραφισμένο με ένα υλικό που διαλύονταν με τη θερμότητα, με σκοπό να αποκαλύπτει μια κόκκινη, τρομακτική μορφή του Μπιν Λάντεν, ο οποίος έμοιαζε σαν δαίμονας, με πράσινα μάτια και μαύρα σημάδια στο πρόσωπο.

Ο στόχος του σχεδίου ήταν απλός: να τρομάξει τα παιδιά και τους γονείς τους, αναγκάζοντάς τους να στραφούν μακριά από τον πραγματικό Μπιν Λάντεν. Η κωδική ονομασία για την κούκλα Μπιν Λάντεν ήταν «Devil Eyes». Η CIA μάλιστα στράφηκε προς έναν από τους καλύτερους στο είδος, το πρώην στέλεχος της Hasbro, Donald Levine, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς GI Joe. Ο Levine ήταν επίσης βετεράνος του πολέμου της Κορέας.

Δεν είναι σαφές πόσα τέτοια «παιχνίδια» παραδόθηκαν. Η CIA πάντως υποστηρίζει ότι το σχέδιο διακόπηκε, λίγο μετά την ανάπτυξη των πρωτότυπων. Ανεξάρτητα από το πόσο προχώρησε το «Devil Eyes», φαίνεται να υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά των αποκαλούμενων «πράξεων επιρροής». Στο πλαίσιο των προγραμμάτων συγκαλυμμένης δράσης, ο οργανισμός προσπάθησε εδώ και δεκαετίες να πάρει με το μέρος του τους τοπικούς πληθυσμούς ή να στραφεί ενάντια σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για παράδειγμα, η CIA δημοσίευσε κρυφά Δυτική και ρωσική λογοτεχνία για να τη διανείμει πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, δημιούργησε το Radio Free Europe και το Radio Liberty, επιδοτούμενα περιοδικά, ανέλαβε συναυλίες και εκθέσεις τέχνης και ακαδημαϊκά σεμινάρια. Ο οργανισμός χρησιμοποίησε επίσης νεαρούς προβοκάτορες για να διαταράξουν τα κομμουνιστικά φεστιβάλ νεολαίας και πετούσε φυλλάδια προπαγάνδας. Όλα αυτά έγιναν με σκοπό να υπονομεύσουν τη Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίστηκαν και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στην Αϊτή το 1994, για παράδειγμα, η CIA μοίρασε μπάλες ποδοσφαίρου για να αποδείξει τη γενναιοδωρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τις εργασίες επιρροής της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Στο Αφγανιστάν, η CIA μετέδιδε προπαγάνδα από μια βάση γνωστή ως Στρατόπεδο Chapman στην επαρχία Χοστ, την ίδια βάση, όπου επτά αξιωματικοί της CIA σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας το 2009. Η επιχείρηση Μπιν Λάντεν ξεκίνησε το 2005, στο πλαίσιο ενός σχεδίου να δώσει στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Αφγανιστάν υλικό που θα μπορούσε να παραδοθεί στα παιδιά. Το υλικό περιελάμβανε παιχνίδια, σχολικά είδη όπως μολύβια, και φορητούς υπολογιστές. Αρχικά ζήτησαν από τον Levine να βοηθήσει στα παιχνίδια για τα αγόρια. Αυτός, λέει πρόσωπο που γνωρίζει, αποδέχθηκε την πρόταση επειδή θεωρούσε ότι δεν βλάπτει κάποιον. Παρά το γεγονός ότι η CIA δήλωσε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει με την επιχείρηση, τουλάχιστον μία κούκλα παραμένει στην έδρα του οργανισμού.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-hatched-plan-to-make-demon-toy-to-counter-bin-laden-influence/2014/06/19/cb3d571c-f0d0-11e3-914c-1fbd0614e2d4_story.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα