Επικίνδυνο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με υπερπτήσεις και κατά ψαράδων (βίντεο)

Κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σε ουρανό και θάλασσα.

Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που έχουν ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα, χθες αυξήθηκαν κάθετα, όχι μόνον ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, αφού κατεγράφη πλειάδα υπερπτήσεων πάνω από ελληνικές νησίδες. Στοχευμένα πάνω από νησίδες, των οποίων η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Ταυτόχρονα, βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν ταχύπλοα του τουρκικού Λιμενικού να επιχειρούν να παρεμποδίσουν Έλληνες

ψαράδες, οι οποίοι μάζευαν τα δίχτυα τους στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Ενδιαφέρον είναι ότι επί τόπου δεν φαίνεται να υπήρξαν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού (βλέπε: https://www.youtube.com/watch?v=Lw2AIwM1z9E).

Συνολικά, χθες, κατεγράφησαν 98 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Κάτι που προκάλεσε την κινητοποίηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία προέβη σε μαζικές αναχαιτίσεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και εννέα εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές). Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά τα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν αρκετές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ειδικότερα, στις νήσους Παναγιά, Οινούσσες, Αγαθονήσι, Ανθρωποφάγοι, Λειψοί, Αρκιοί και Αγρελούσα. Νησιά, τα οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δεν είναι ελληνικά.

Η περίπτωση της Τυνησίας

Είναι εμφανές ότι τόσο η "στοχοποίηση" συγκεκριμένων νησιών, όσο και η κλιμάκωση των προκλήσεων, σχετίζεται τόσο με τη συμφωνία της Άγκυρας με την "κυβέρνηση" - μαριονέτα της Τρίπολης, στη Λιβύη, όσο και με τις προσπάθειες Ερντογάν να προσεταιριστεί την Τυνησία. Κάτι δύσκολο, πάντως, δεδομένων των στενών σχέσεων της τελευταίας με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με μερίδα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου, στόχος της Άγκυρας είναι να αποσπάσει την συγκατάνευση της Τυνησίας, προκειμένου να στηθεί προγεφύρωμα σε λιμάνι της Τυνησίας, απ' όπου τουρκικά στρατεύματα θα περάσουν στην Τρίπολη της Λιβύης, ώστε να βοηθήσουν την "κυβέρνηση" - μαριονέτα. Το λιμάνι της Τρίπολης δεν θεωρείται ασφαλές, αφού βρίσκεται στο στόχαστρο του στρατάρχη Χάφταρ.

Συριακές περιπλοκές

Άκρως ενδιαφέρουσα "σύμπτωση" είναι ότι την ίδια στιγμή που σφυροκοπείται η επαρχία του Ιντλίμπ, στη Συρία (έχει παραχωρηθεί στην Τουρκία ως "ζώνη αποκλιμάκωσης" και βρίσκεται μεταξύ της Αλεξανδρέττας - Τουρκία - της επαρχίας Αφρίν, που έχει καταλάβει η Τουρκία) από την ρωσική αεροπορία και δυνάμεις του Άσαντ, εμφανίστηκε η πληροφορία ότι η Τουρκία σκοπεύει να "ρίξει" στη Λιβύη προς υποστήριξη της "κυβέρνησης" - μαριονέτα, τζιχανιστές από την Συρία. Να σημειωθεί ότι το προπύργιο των τελευταίων είναι η επαρχία Ιντλίμπ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα "σύμπτωση" είναι ότι, με αφορμή τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ, ο Ντόναλντ Τράμπ υποστήριξε ευθέως την Τουρκία, λέγοντας ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της στο Ιντλίμπ, ενώ κατήγγειλε τους Ρώσους και τον Άσαντ. Από την άλλη, η Μόσχα, η οποία, ως γνωστόν έχει καταγγείλει το μνημόνιο Τουρκίας - Τρίπολης (Λιβύης), θεωρεί ότι η επαρχία Ιντλίμπ ούτως ή άλλως πρέπει να περάσει στον έλεγχο του Άσαντ.

Μένει να φανεί κατά πόσον το παιχνίδι σε Συρία - Λιβύη είναι - και αυτό, όπως και στην βορειοανατολική Συρία - Συριακό Κουρδιστάν - στημένο από Ουάσιγκτον, Μόσχα, Άγκυρα, ή εν τέλει Μόσχα και Άγκυρα θα βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης τόσο στη Λιβύη όσο και στο Ιντλίμπ.

Στοιχεία για υπερπτήσεις - παραβιάσεις

Είκοσι από τις 98 παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 και F-4 από τις 10:56 χθες το πρωΐ έως τις 16:41 το απόγευμα. Οι περισσότερες, βέβαια, ως συνήθως ήταν σε πολύ μεγάλο ύψος. Από 18.000 έως 33.000 πόδια.

Αναλυτικά τα στοιχεία των παραβιάσεων έχον ως εξής:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 7 (6x2 F-16 και 1x2 F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 3 Ελικόπτερα

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 17

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 10

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 17

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 98 (όλες από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 9

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα