Επιχείρηση Τσίπρα να "καθαρίσει" τη Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά

Με άρθρο του επέλεξε ως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας να "καθαρίσει" την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά γενικώς και τη συμφωνία με την Αίγυπτο ειδικώς.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να παρέμβει την παρούσα χρονική στιγμή και δια αρθρογραφίας

(ΕΦΣΥΝ) στον εσωκομματικό "καυγά" είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει καταρχάς να τερματίσει την Βαβέλ των τελευταίων ημερών ( διόλου τιμητική για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης) για το ποια είναι τελικά η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δια του άρθρου του εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά εμμέσως στην εσωκομματική αντιπολίτευση (53) , η οποία στηρίζει ολόθερμα την συμφωνία με την Αίγυπτο , εξηγώντας όχι μόνον γιατί θεωρεί ότι δημιουργεί "επικίνδυνα προηγούμενα" εις βάρος των συμφερόντων της χώρας αλλά αφήνοντας και ορθάνοιχτο να μην υπερψηφίσει το κόμμα του τη Συμφωνία με την ΑΟΖ.

Παραλλήλως όμως , προχωρά σε παραδοχές " η Συμφωνία "έσπασε" το τουρκολιβυκό Σύμφωνο", δηλώνει απερίφραστα "κατά" της "πολιτικής της ανάσχεσης" και υπέρ της ανάγκης διαλόγου με την Τουρκία, καλεί την Κυβέρνηση σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής ώστε να αποφευχθούν "τετελεσμένα" ενώ για πρώτη φορά μετά τη συνέντευξή του στο Φόρουμ των Δελφών, αναφέρεται και στη θέση ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Τούτων δοθέντων ο κ. Τσίπρας στέλνει 4+1 μηνύματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά:

1. Όχι σε στρατηγική ανάσχεσης

Διερευνητικές και στο βάθος ...Χάγη είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ , ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, εκφωνώντας όχι, στην πολιτική της ανάσχεσης, την οποία αποδίδει στην Κυβέρνηση.

Ενδεικτική η σχετική αναφορά του: "Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Αν είναι οι διερευνητικές και η Χάγη -όπως είναι σαφώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ- τότε στόχος πρέπει να είναι κινήσεις που τουλάχιστον ενισχύουν και δεν αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματά μας. Αν πάλι η στρατηγική μας δεν είναι η Χάγη και είναι μόνο η ανάσχεση της Τουρκίας και η σύναψη διμερών με άλλα κράτη συμφωνιών, έστω και τμηματικά, αφήνοντας την Τουρκία απ’ έξω, τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης".

2. Τμηματική οριοθέτηση με στόχο και την Τουρκία

Να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο ακόμη και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Δελφών.

Στο χθεσινό του άρθρο , αναφερόμενος για πρώτη φορά μετά τους Δελφούς στα περί τμηματικής οριοθέτησης, σημειώνει:

"Μια συμφωνία τμηματική με την Αίγυπτο διαπραγματευόμασταν βεβαίως και εμείς, από το 2016. Τμηματική, διότι γνωρίζαμε ότι η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία".

3. Η κριτική στη Συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά αναλυτικά στους εντός ΣΥΡΙΖΑ θιασώτες της Συμφωνίας με την Αίγυπτο:

"Με μια συμφωνία με μια τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη".

Με την κριτική που ασκεί δε στη Συμφωνία, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην την υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή:

"Αν, επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις".

4. Παραδοχή για "σπάσιμο" τουρκολιβυκού Συμφώνου

Παρά ταύτα πάντως , ο κ. Τσίπρας , στο άρθρο του παραδέχεται για πρώτη φορά ότι η Συμφωνία με την Αίγυπτο "έσπασε" το τουρκολιβυκό Σύμφωνο:

"Παρότι "έσπασε" το παράνομο σύμφωνο Σαράζ-Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη Συμφωνία, δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική", είναι η ακριβής αναφορά του.

5. Εθνική στρατηγική

Χωρίς να δημιουργεί εκπλήξεις ( είναι η πολλοστή φορά που το επισημαίνει) είναι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την Κυβέρνηση για την ανάγκη συνδιαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής που θα αποτρέψει να δημιουργηθούν ¨τετελεσμένα" εις βάρος της χώρας και από την Συμφωνία με Αίγυπτο:

"Δεν έχουμε σαφή στόχο και στρατηγική. Γι’ αυτό έχω ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αντιμετωπίσουμε το κενό αυτό. Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα στρατηγικής και η υποταγή και της εξωτερικής πολιτικής στην εύκολη επικοινωνία και στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα