Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Δένδια-Πομπέο

Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των "27" όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή άνωθεν

της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου κινείται το Ορούτς Ρέις.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο ιστότοπος skai.gr, οι Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ιταλία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αυτό θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των "27", ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Πομπέο για τη στάση του και ζήτησε την αμερικανική ενεργό παρουσία για αποκλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι "όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία".

Εξέφρασε δε, σύμφωνα με το Reuters, την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Σύμφωνα με tweet στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η τουρκική παραβατικότητα.

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στην εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο", ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι ζήτησε τη σύγκλησή του Συμβουλίου προκειμένου να γίνει συζήτηση για τη διευρυνόμενη και κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα και επισημαίνει ότι είχε προϊδεάσει τους ομολόγους του στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Ιουλίου, ότι, αναλόγως της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήταν αναγκασμένος να το ζητήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι είχε επικαλεστεί και το Άρθρο 42 των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή.

Υπενθυμίζει δε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να προετοιμάσει μια λίστα κυρώσεων, η οποία θα στοχεύει στην τουρκική οικονομία.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα