“Επανίδρυση του κράτους” με …”καραμανλικούς” γενικούς γραμματείς

Δίκαιη κρίνεται η…μοιρασιά που έγινε μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα ονόματα των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων, αλλά τα φώτα πέφτουν πάνω στα «γαλάζια» στελέχη για τα οποία έδωσε την έγκρισή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιαστήκαμε με τα ονόματα των νέων γενικών γραμματέων, αν και υπάρχουν μερικά νέα

πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πολλά πρόσωπα που κατείχαν θέσεις την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή επέστρεψαν και δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για την αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν πολλοί από αυτούς.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά για να καταλάβετε πως έγινε η αξιοποίηση ειδικά για τα πρόσωπα που σχετίζονται με τη ΝΔ.

Υπουργείο Εξωτερικών: Γενικός γραμματέας ανέλαβε ο πρέσβυς (επί χρόνια στην Ουάσινγκτον) Βασίλης Κασκαρέλιας και τη γενική γραμματεία ευρωπαϊκών υποθέσεων ανέλαβε ο διαχρονικός φίλος και συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Αριστείδης Καλογερόπουλος.

Στο υπουργείο Οικονομικών είχαμε την επιστροφή του Γιώργου Μέργου ως γενικού γραμματέα, στέλεχος που συνδέεται με την περίοδο Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ ο νέος γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Παναγιώτης Κόκκορης ήταν στέλεχος που κινούνταν στον κυβερνοχώρο επί Καραμανλή.

Στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή στη θέση της γενικής γραμματέως Ισότητας και Φύλων. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κακή επιλογή, το αντίθετο και ο Πρωθυπουργός είχε καλή εικόνα.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ως γενικός γραμματέας ορίστηκε ο Σεραφείμ Τσόκας που ήταν επί πεντέμιση χρόνια την περίοδο Καραμανλή, περιφερειάρχης Κρήτης. Ο έτερος καραμανλικός, ο επί σειρά ετών επί Καραμανλή, διευθυντής της ΝΔ, ο Μενέλαος Δασκαλάκης ορίστηκε γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Γενικός γραμματέας Βιομηχανίας ορίστηκε ο Σπύρος Ευσταθόπουλος, που ήταν και πάλι στο ίδιο υπουργείο επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα. Γενικός γραμματέας δημόσιων έργων τοποθετήθηκε ο πολιτευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σίμος Σιμόπουλος.

Στο υπουργείο Παιδείας γενικός γραμματέας ορίστηκε ο στενός συνεργάτης του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο Θανάσης Κυριαζής. Γενικός γραμματέας χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Αλεξιάδης, μηχανικός που στήριξε τον Σαμαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση και θεωρείται καλό στέλεχος.

Πολλές συζητήσεις προκαλεί η εκ νέου αξιοποίηση του Πελοπίδα Καλλίρη, στενού φίλου του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που τον ήθελε για γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου, αλλά δεν προχώρησε ο σχεδιασμός. Ο Καλλίρης τελικά αξιοποιήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Υγείας, ενώ επί Καραμανλή ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΔΙΕ (Ιππόδρομο) και αλλού και όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Μεϊμαράκης είχε οριστεί διευθυντής επί των οικονομικών, ενώ είχε πολιτευθεί στην Κόρινθο. Για όσους ενθυμούνται είχε υπογράψει ως στέλεχος το 2009 υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την

Keywords
Τυχαία Θέματα