Εννιά λόγοι που το «πείραμα ΣΥΡΙΖΑ» θα αποτύχει

Το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το δυσκολότερο έργο οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Ο λαός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε ένα νέο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, γιατί όλοι οι άλλοι φαίνεται να έχουν αποτύχει. Tώρα, o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και o Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ελευθεριακός μαρξιστής, αντιμετωπίζει την Άνγκελα

Μέρκελ και τον συντηρητικό γερμανό φορολογούμενο. Όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν θα κερδίσουν... γράφει ο Independent. Ιδού οι εννέα λόγοι:

Οι λαϊκές εντολές δεν σημαίνουν τίποτα

Ή τουλάχιστον τίποτα, στον σκληρό κόσμο της διεθνούς οικονομίας. Πραγματικά, δεν έχει τόση σημασία, όταν βρίσκεσαι στα όρια, εάν μια κυβέρνηση κερδίσει το 35% ή το 65% των ψήφων στις εκλογές. Οφείλει χρήματα; Θα πρέπει να τα πληρώσει, όπως έχει συμφωνηθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας και το νέο υπουργικό του συμβούλιο σύντομα θα το μάθει αυτό. Έτσι, κάθε άλλο έθνος που θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο διάσωσης θα θέλει την ίδια μεταχείριση. Και αν δεν την έχει, τότε απλά θα κάνει εκλογές και θα αναδείξει ένα αριστερό κόμμα σε στυλ ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, που θα λέει απλά ότι «δεν μπορούμε να πληρώσουμε και δεν θα πληρώσουμε». Σύντομα όλη η Ευρώπη θα πρέπει να κυβερνάται από κυβερνήσεις που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και έχουν και μερικές ακόμα πιο καταστροφικές πολιτικές. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ενθαρρύνεται.

Προσέξτε τους Έλληνες που φέρουν χρέη

Πριν από μερικά χρόνια, κατά την οξεία φάση της ατέλειωτης κρίσης της Ευρωζώνης, η ιδέα μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν αρκετή για να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές όλου του κόσμου. Σήμερα έχουμε συνηθίσει στην ιδέα και οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι πιο ήρεμες. Ο συντελεστής σοκ έχει εξαφανιστεί. Η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και ούτω καθεξής είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβεί.

Οι Έλληνες δεν έχουν καμία διαπραγματευτική δύναμη

Εάν δεν μπορούν να τρομάξουν τους Γερμανούς για ελάφρυνση του χρέους, με το επιχείρημα ότι μπορεί να απειληθεί το σύνολο της Ευρώπης, τότε δεν έχει μείνει τίποτα. Έχουν κάποια καλά επιχειρήματα και φαίνονται πιο λογικοί από ό,τι θεώρησαν κάποιοι, αλλά μόνο σε αυτό μπορούν να βασίζονται.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει και εκτός ευρώ

Βεβαίως, αυτό θα σήμαινε ακόμα περισσότερη δυσκολία και λιτότητα, αλλά ίσως μια μέρα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την ελευθερία που δίνει το δικό σου νόμισμα, χτίζοντας μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό είχε αποτέλεσμα στη Βρετανία. Τούτου λεχθέντος, το χρέος τους σε ευρώ θα αυξηθεί αμέσως σε πραγματική αξία έναντι οποιασδήποτε νέας δραχμής και θα κάνει το βάρος του χρέους ακόμη χειρότερο. Η χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη. Όπως μπορεί να είναι ούτως ή άλλως.

Ακόμα και αν διαγραφούν εξ ολοκλήρου τα χρέη τους, σύντομα όλα θα ξαναρχίσουν

Αυτό είναι το βασικό σημείο. Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της μετά την εισαγωγή του ευρώ. Εκμεταλλευόμενη τα φτηνά επιτόκια για το ευρώ, κατοχύρωσε την ιδιότητά της σε ένα ισχυρό νόμισμα που υποστηρίζεται από τη Γερμανία. Έκανε ένα μεγάλο πάρτι, αγοράζοντας όλα αυτά τα ωραία γερμανικά αυτοκίνητα και καταναλωτικά ψηφιακά θαύματα. Και τώρα ήρθαν τα μεθεόρτια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα θα είναι αρκετές για να επιτρέψουν στους Έλληνες να ζουν άνετα με τα δικά τους μέσα. Τα χρέη θα συσσωρεύονται και η κρίση θα επιστρέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικές για να κάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική.

Οι Γερμανοί έχουν απηυδήσει

Ημι-απρόθυμοι για το ευρώ, σε κάθε περίπτωση, πράγμα που σήμαινε την εγκατάλειψη του αγαπημένου τους μάρκου, οι γερμανοί φορολογούμενοι έχουν κουραστεί από τις πολλές διασώσεις προς αυτούς που θεωρούν, συχνά, ως τεμπέληδες νότιους γείτονες. Φοβούνται ότι η «εκτύπωση» χρήματος για να λύσει αυτά τα προβλήματα θα ξανα-αυξήσει τον πληθωρισμό, έναν εθνικό λαϊκό φόβο μετά τους υπερπληθωρισμούς το 1923 και στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δεξιά κόμματα διαμαρτυρίας, όπως οι Εναλλακτικοί Για τη Γερμανία, κερδίζουν υποστήριξη. Η Άνγκελα Μέρκελ εμπόδισε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τους καταστήσει υπεύθυνους για τα χρέη άλλων κυβερνήσεων. Η παλίρροια έχει γυρίσει.

Οι Γερμανοί δεν μπορούν να αντέξουν πολλά ακόμα σχέδια σωτηρίας

Πριν από μερικά χρόνια, η Γερμανία αναπτυσσόταν δυναμικά. Όχι πια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο εσωτερικό ρίχνει την οικονομία σε αποπληθωρισμό. Η επιβράδυνση των εξαγωγών σε χώρες όπως η Κίνα επίσης βλάπτει την εθνική οικονομία. Ακόμα κι αν ήθελαν, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να στηρίξουν όλους τους άλλους, έχοντας στο πλάι τους μόνο τους Φινλανδούς και τους Ολλανδούς.

Το fudge είναι τρόπος ζωής στις Βρυξέλλες

Όπως η βελγική σοκολάτα και οι πραλίνες, το πολιτικό fudgeείναι κάτι κοινό στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ και η Γερμανία θα κάνουν μια συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά θα είναι μόνο μία επιφανειακή υπόθεση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της, αλλά ο νέος πρωθυπουργός της θα είναι σε θέση να κηρύξει νίκη και να προχωρήσει.

www.independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα