Λιβύη: Έκρυθμη η κατάσταση υπό το φόβο του Isis

Η κατάληψη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην Τρίπολη από ενόπλους την Τρίτη άφησε 10 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και έναν αμερικανό επιχειρηματία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και έναν γάλλο πολίτη. Κατέστησε επίσης επείγουσα την ανάγκη ειρηνευτικών συνομιλιών του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Οι αξιωματούχοι στη Γενεύη φοβούνται ότι χάνουν έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, για τη συγκρότηση ενός ειρηνευτικού σχεδίου πριν το Ισλαμικό Κράτος αποκτήσει μια σταθερή θέση

στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Στην επίθεση της Τρίτης, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Isis, τουλάχιστον τρεις ένοπλοι εισέβαλαν μέσα στο πεντάστερο ξενοδοχείο Corinthian, πυροδοτώντας μια βόμβα σε αυτοκίνητο και στη συνέχεια πέφτοντας νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Φαίνεται ότι αυτό ήταν η τελευταία επίδειξη δύναμης του Isis σε μια χώρα που έχει περάσει εδώ και καιρό από το στάδιο του «αποτυχημένου κράτους» στο στάδιο ενός ολέθρου, ανάλογου με αυτού της Συρίας.

Η Λιβύη αντιμετωπίζει συνεχείς αψιμαχίες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών μετά την ανατροπή, που υποστηρίχθηκε από αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011. Αυτές οι αψιμαχίες μετατράπηκαν σε εμφύλιο πόλεμο το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη βαριά ήττα των ισλαμιστικών ομάδων στις εθνικές εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι ισλαμιστές και οι σύμμαχοί τους αντέδρασαν στην ήττα κηρύσσοντας άκυρο το κοινοβούλιο, σχηματίζοντας την πολιτοφυλακή Αυγή της Λιβύης και καταλαμβάνοντας την Τρίπολη. Το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο κατέφυγε στην ανατολική πόλη Τομπρούκ και οι δύο πλευρές, που βασίζονται στα δύο άκρα της χώρας, είναι από τότε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το αποτέλεσμα είναι ένα κλιμακούμενο χάος, με χιλιάδες νεκρούς, κατεστραμμένες πόλεις πάνω από 400.000 εκτοπισμένους, από τον συνολικό πληθυσμό των 6 εκατομμυρίων της Λιβύης. Το Isis υπήρξε ο βασικός κερδισμένος, εκμεταλλευόμενο το χάος και την ανομία για να σχηματίσει μονάδες και στις τρεις επαρχίες της Λιβύης. Έχουν κηρύξει την ανατολική παράκτια πόλη Ντέρνα ισλαμικό χαλιφάτο, κάνοντας παρελάσεις αγωνιστών, ανεμίζοντας μαύρες σημαίες και διεξάγοντας τελετουργικούς αποκεφαλισμούς.

Το Isis ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία 14 στρατιωτών που σκοτώθηκαν ενώ κοιμόντουσαν κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Σέμπχα και στις αρχές αυτού του μήνα για την εκτέλεση δύο απαχθέντων τυνήσιων δημοσιογράφων –κάτι που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Isis επιτέθηκε σε συνοικίες αιγύπτιων εργατών στη Σύρτη, διαχωρίζοντας χριστιανούς και μουσουλμάνους και, στη συνέχεια, διώχνοντας τους χριστιανούς. Αργότερα, το Isis δημοσίευσε φωτογραφίες των απαχθέντων ανδρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αυξανόμενη ισχύς του Isis εγείρει φόβους στη Δύση ότι η γειτνίαση της Λιβύης με την Ευρώπη καθιστά την ήπειρο έναν δελεαστικό στόχο για τους μαχητές των πολιτοφυλακών που βασίζονται στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μπερναρντίνο Λεόν προειδοποιεί ότι τα περιθώρια για μια ειρηνευτική συμφωνία στενεύουν. «Στη Λιβύη ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε ο Λεόν κατά την έναρξη των συνομιλιών της Γενεύης. «Είναι δύσκολο να πω πόσος χρόνος υπάρχει για τη Λιβύη, αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι η χώρα είναι πολύ κοντά στο απόλυτο χάος».

Το πρώτο πρόβλημα του ΟΗΕ είναι ότι μόνο η μία πλευρά έχει εμφανιστεί στις συνομιλίες: Η Αυγή της Λιβύης αρνείται να λάβει μέρος. Αποχώρησε όταν οι δυνάμεις της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ κατέλαβαν το υποκατάστημα της κεντρικής τράπεζας στην Βεγγάζη την περασμένη εβδομάδα. Το Τομπρούκ με τη σειρά του, δήλωσε ότι, ως η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, έχει το δικαίωμα να ελέγχει τη δική του κεντρική τράπεζα, δηλητηριάζοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η κινητήρια δύναμη σε αυτόν τον πόλεμο είναι ο γαλαξίας των ηγετών της πολιτοφυλακής και του στρατού που τον κατευθύνουν και όχι οι πολιτικοί. «Οι παριστάμενοι στη Γενεύη δεν ελέγχουν πλήρως τις δυνάμεις στο έδαφος και δεν έχουν καμία επιρροή (στον πόλεμο)», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελτζάρχ, αναλυτής της Λιβύης του thinktank Ατλαντικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση του Τομπρούκ, εξαιτίας της διεθνούς αναγνώρισης, ελέγχει επίσης τα έσοδα από το πετρέλαιο και δεν σκοπεύει να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ η επέκταση του στρατού της σημειώνει ήδη επιτυχίες στο πεδίο της μάχης. Στη Βεγγάζη, μονάδες του στρατού έχουν στριμώξει την Ανσάρ αλ Σαρία, μια παραστρατιωτική ομάδα, στην περιοχή του λιμανιού. Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές δυνάμεις, πιστές στο Τομπρούκ, τον περασμένο μήνα απώθησαν μια επίθεση της Αυγής της Λιβύης για την κατάληψη του Ες Σιντέρ, του μεγαλύτερου λιμανιού εξαγωγής πετρελαίου.

Ο πιο σοβαρός παράγοντας, ωστόσο, είναι ότι στη Λιβύη τελειώνουν τα χρήματα. Ο πληθυσμός της είναι σχεδόν πλήρως εξαρτημένος από τα μετρητά από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και αυτά αρχίζουν να στερεύουν, αυξάνοντας την προοπτική ο κόσμος να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/29/libya-peace-talks-urgency-after-isis-attack-tripoli-hotel

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
εμπολεμη κατασταση λιβυη
Τυχαία Θέματα