Die Welt: Τσίπρας, «ο Τσάβες των Βαλκανίων» που τίναξε το χρηματιστήριο στον αέρα!

Τι κοινό έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ούγκο Τσάβες; Η Die Welt εντοπίζει σε τι μοιάζει ο νυν έλληνας πρωθυπουργός με τον αποθανόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας. Όπως γράφει, ο «Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων» έχει την ευθύνη για το σοκ στο χρηματιστήριο και

για την απώλεια τουλάχιστον 10 δις ευρώ από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού της χώρας την Δευτέρα. Το ίδιο δηλαδή που έκανε και ο Τσάβες, ο οποίος με ανάλογες ακραίες ανακοινώσεις είχε τρομάξει τους επενδυτές που εγκατέλειψαν την χώρα του.

Αντίστοιχα με τον Τσάβες, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προβεί σε μια σωρεία ανακοινώσεων, με έναν κοινό στόχο: η Ελλάδα να πάψει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της και να αθετήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές. Μια τέτοια συμπεριφορά, γράφει η εφημερίδα, μπορεί να οδηγήσει τους Γερμανούς σε ένα μόνο συμπέρασμα: αντί να ενδώσει η Ευρώπη στις απαιτήσεις της Ελλάδας, να αφήσει την χώρα να χρεοκοπήσει εν μέσω αμφιβολιών. Κάτι τέτοιο φυσικά θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, παρά το μεγάλο ρίσκο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας, όπως έγινε με την Κύπρο, μαζί με ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ που θα λέει ότι είτε η χώρα συμφωνεί άμεσα με τους δανειστές, είτε σταματάει η χορήγηση ρευστότητας και εγγυήσεων στις τράπεζες. Με δεδομένη την ακραία αυτή κατάσταση, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών στο Μάνχαϊμ έχει συντάξει ένα εναλλακτικό πλάνο που θα βασιστεί σε ένα νέο stress test των τραπεζών σε πιθανή χρεοκοπία. Το Ινστιτούτο Οικονομικών της Κολωνίας μάλιστα, αναφέρει το δημοσίευμα, έχει συγγράψει μια έκθεση βάση της οποίας θα αντιμετωπίζονται χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες, επιβάλλοντας οι οφειλές τους να συνεχίζουν να πληρώνονται σε ευρώ ακόμα και αν αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.

http://www.welt.de/wirtschaft/article136872623/Die-Euro-Zone-kann-auf-Griechenland-verzichten.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα