Ελπίζει σε "ξεχωριστή σχέση" με τον Πούτιν ο Τραμπ

Την προσδοκία ότι θα καταλήξει να έχει μια "ξεχωριστή" σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της ιστορικής συνάντησης των δύο ηγετών στο Ελσίνκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την κακή κατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο στο ξεκίνημα μιας συνάντησης που αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 90 λεπτών, ο Τραμπ

είπε ότι οι δύο ηγέτες θα θέσουν επί τάπητος θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, το στρατό, τα πυρηνικά όπλα, τους πυραύλους και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου Προέδρου και "κοινού τους φίλου" Σι Τζίπινγκ.

"Εχουμε σπουδαίες ευκαιρίες μαζί ως χώρες", είπε ο Τραμπ καθισμένος πλάι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. "Ειλικρινά, δεν τα πηγαίναμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια... πραγματικά πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει να μας δει να τα βρίσκουμε".

"Είμαστε οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις", πρόσθεσε ο Τραμπ. "Διαθέτουμε το 90% των πυρηνικών -και αυτό δεν είναι καλό πράγμα, είναι κακό πράγμα".

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έφτασε με καθυστέρηση στο Ελσίνκι, είπε στον Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι ότι είναι καιρός να έχουν μια σοβαρή συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις και για πολλά ευαίσθητα θέματα του πλανήτη. "Υπάρχουν αρκετά από αυτά" είπε.

Στα σχόλιά του, ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ένα ζήτημα που είπε ότι θα θίξει στον Πούτιν. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε 12 Ρώσους ότι χάκαραν Δημοκρατικούς σε μια προσπάθεια να παρέμβουν στις εκλογές. Νωρίς σήμερα το πρωί ο Τραμπ απέδωσε μέσω Twitter τις κακές σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα στο "κυνήγι μαγισσών" που υποτίθεται ότι έχει εξαπολύσει το FBI με την έρευνά του για την ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

"Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν ήταν ΠΟΤΕ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών", έγραψε.

Μετά την κατ ιδία συνάντηση των δύο ηγετών, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μετά συμβούλων και συνέντευξη Τύπου.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα