Ελληνικοί «Πάτριοτ» στη Σ.Αραβία, ενώ κλιμακώνεται η αεροπορική αντιπαράθεση στο Αιγαίο;

(Ανανεωμένο) Τη στιγμή που κλιμακώνονται οι τουρκικές (αεροπορικές και ναυτικές) προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με το "κοντέρ" των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, και κυρίως των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες, αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει να στείλει ελληνικές αντιαεροπορικές συστοιχίες "Πάτριοτ" για ενίσχυση της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας, προφανώς από το Ιράν.

Την πληροφορία αυτή έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Καθημερινή". Η κυβέρνηση καλείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτά τα σενάρια. Πολύ περισσότερο, να διευκρινίσει εάν η απόφαση αυτή έχει ληφθεί κατόπιν παρεμβάσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στον Κόλπο. Αρχικά, είχε γίνει λόγος για πολεμικό πλοίο, αλλά, εξαιτίας της έκκρυθμης κατάστασης στην περιοχή μας, δεν κρίθηκε κάτι τέτοιο.

Τώρα, με δεδομένο ότι τα αντιαπεροπορικά συστήματα "Πάτριοτ", αποτελούν σημαντικό κομμάτι της "ραχοκοκκαλιάς" της ελληνικής αεράμυνας έναντι της τουρκικής αεροπορικής επιθετικότητας, με ποιο σκεπτικό ελήφθη (εάν ισχύει) η απόφαση να σταλούν τέτοια συστήματα στη Σ.Αραβία;

Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1.Κατανοούν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι κατ' αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα γίνεται εμπλεκόμενος στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, από τη μια, και Ιράν από τη άλλη;

2.Εχει λάβει, κι αν ναι ποια, ανταλλάγματα, οικονομικά και γεωπολιτικά, η χώρα μας από τη Σ.Αραβία γι' αυτή τη στήριξη που θα της παράσχει;

3.Εχει πάρει, κι αν ναι ποια, ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ για την στήριξή της προς την Σ.Αραβία; Ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, θα πρέπει - λογικά - να εκμεταλλεύτηκε αυτό το "επιχείρημα" έναντι της αμερικανικής ηγεσίας.

4.Εχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα, ούτως ώστε να μην υπάρξουν "μαύρες τρύπες" στην ελληνική αεράμυνα, στην περίπτωση που αποσταλούν ελληνικοί "πάτριοτ" στη Σ.Αραβία;

5.Ποιά υπουργεία ή αρμόδια "κυβερνητικά κέντρα" αποφάσισαν αυτή την αποστολή; (το υπουργείο Εξωτερικών απλά φέρεται να υπογράφει τη συμφωνία Αθήνας - Ριάντ).

Αναλυτικότερα, στο ρεπορτάζ της "Καθημερινής" αναφέρεται ότι:

-"Σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Πάτριοτ της Πολεμικής Αεροπορίας στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας καταλήγουν Αθήνα και Ριάντ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πριν από λίγες εβδομάδες τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε συμφωνία , προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της αραβικής χώρας , η οποία υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπέστη σοβαρά πλήγματα στις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

-"Η συμφωνία Αθήνας - Ριάντ αποτελεί και έμμεση απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις για ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, μετά τη διπλή άρνηση για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική δύναμη που έχει δημιουργηθεί υπό ηγεσία των ΗΠΑ.

-"Οι επαφές Αθήνας - Ριάντ για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση είχαν ξεκινήσει και είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο πολύ πριν κορυφωθεί η αμερικανοϊρανική κρίση με αφορμή την από αέρος εκτέλεση του Καρέμ Σουλεϊμανί από την αμερικανική αεροπορία στο Ιράκ. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο σε επαφές, οι οποίες θα γίνουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Πρόκειται για λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταφορά, την τοποθέτηση, το κόστος, αλλά και την επιχειρησιακή ευθύνη των πυραυλικών συστημάτων".

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα