Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία

Φλέγεται από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία και από εκεί προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για τον αγωγό που είναι γνωστότερος και ως Διασιβηρικός, στην επαρχία Πολτάβα. Η εταιρεία μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ουκρανία όπως και η ρωσική εταιρεία

Gazprom ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκε έκρηξη, διαβεβαιώνοντας, όμως, ότι η πυρκαγιά δεν απειλεί την μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς χρησιμοποιούνται, ήδη, άλλοι εναλλακτικοί αγωγοί. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας η έκρηξη οφείλεται σε απώλεια πίεσης ή σε κάποια τρύπα, χωρίς να είναι σε θέση να πουν τι τα προκάλεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, Αρσέν Αβάκοφ, υποστήριξε ότι μαρτυρίες ανέφεραν ότι ακούστηκαν δύο μεγάλες εκρήξεις πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, που μπορούν κάλλιστα να σημαίνουν ότι έγινε επίθεση. Συμπλήρωσε δε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι τρομοκράτες» προσπαθούν να ανατινάξουν αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Η πυρκαγιά στον αγωγό σημειώνεται ένα 24ωρο μετά την απόφαση της Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία επιβάλλοντας νέο σύστημα πληρωμών, σύμφωνα με το οποίο χορηγεί μόνο ποσότητες αερίου που έχουν προπληρωθεί. Η εταιρεία τόνισε ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν βρέθηκε ικανοποιητικός τρόπος αποπληρωμής των χρεών κατά τις συνομιλίες που έγιναν στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο.

Σχεδιάζουν τείχος στα ανατολικά κατά τα πρότυπα της Δυτικής Όχθης

Στους κόλπους, πάντως, της ουκρανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα το πώς θα γίνει δυνατή η «ανακοπή της ροής βοήθειας της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές στα ανατολικά» καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η Μόσχα προμηθεύει με όπλα, πυρομαχικά και εκτιμάται και βαρύ οπλισμό τους αυτονομιστές. Μία από τις ιδέες που έχει πέσει στο τραπέζι είναι του Ιχόρ Κολομοϊσκι, του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της τράπεζας PrivatBank, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε μεγάλο χρηματοδότη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» και της Εθνοφυλακής που απαρτίζεται κυρίως από μέλη του «Δεξιού Τομέα» και του νεοναζιστικού «Σβόμποντα».

Ο Κολομοϊσκι πρότεινε να ανεγερθεί τείχος, ανάλογο με αυτό που το Ισραήλ χτίζει στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης, κατά μήκος των συνόρων των 2 χιλιομέτρων και προσφέρθηκε να προσφέρει και 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του, που θα συνοδεύεται από ηλεκτροφόρο φράχτη, από ναρκοπέδια και από κάμερες. Η ιδέα, που από ορισμένους Ουκρανούς αναλυτές χαρακτηρίστηκε γελοία και προσπάθεια «προσωπικής προβολής» του Κολομοϊσκι, φέρεται να συζητιέται σοβαρά από στελέχη της κυβέρνησης ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ποροσένκο δεν έχει εκφραστεί αρνητικά.

Νεκροί δύο δημοσιογράφοι ρωσικού δικτύου

Ο δημοσιογράφος Ιγκόρ Κορνελιούκ, και ο τεχνικός ήχου Αντόν Βολόσιν, που εργάζονταν για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας Rossiya σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης με όλμους του ουκρανικού στρατού κοντά σε κατοικημένη περιοχή του Λουγκάνσκ. Το τρίτο μέλος του συνεργείου, ο εικονολήπτης Βίκτορ Ντενίσοφ, διασώθηκε γιατί την τελευταία στιγμή, όπως υποστηρίζουν οι μαρτυρίες, έτρεξε να καλυφθεί μαζί με άλλους πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι ο Κορνελιούκ ήταν Ουκρανός και είχε επιστρέψει στην περιοχή μόλις την 1η Ιουνίου για να καλύψει τα γεγονότα. Η Μόσχα κατήγγειλε την επίθεση ως «έγκλημα» του ουκρανικού στρατού ενώ το Κίεβο δεν είχε σχολιάσει μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Τον Μάη, σκοτώθηκαν από όλμο πάλι ο Ιταλός δημοσιογράφος Αντρέα Ροτσέλι και ο Ρώσος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αντρέι Μιρόνοφ, που τον συνόδευε.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, russia today

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα