Εκλογές στη Βουλγαρία: Νίκη του κεντροδεξιού κόμματος και σκηνικό αστάθειας

Νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του Μπόικο Μπορίσοφ GERB προβλέπουν τα πρώτα έξιτ πολ, εν μέσω κατηγοριών για νοθεία που σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο πολιτικό αδιέξοδο και πιθανόν σε νέες κινητοποιήσεις, τρεις μόλις μήνες μετά τον εξαναγκασμό της κυβέρνησής του σε παραίτηση.

Παρότι σύμφωνα με τα έξιτ πολ το GERB συγκέντρωσε το 31% των ψήφων και οι Σοσιαλιστές το 25%-27%, η κατανομή των εδρών (εάν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν από τα τελικά αποτελέσματα) δεν επιτρέπουν στον Μπόικο Μπορίσοφ να έχει αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα από

τις 240 έδρες το GERB αναμένεται να πάρει τις 97 και οι Σοσιαλιστές τις 85. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με άλλα κόμματα και το μόνο κόμμα που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι διαθέσιμο για συνεργασία με την Κεντροδεξιά δεν είναι άλλο από το εθνικιστικό κόμμα Attack, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει το 7%-8%. Μια καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με τους αναλυτές, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο νέων εκλογών, γεγονός που μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη. Ο Μπορίσοφ έχει υποσχεθεί να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το χρέος και να πάρει μέτρα προς την κατεύθυνση της οικονομικής σταθερότητας.

Δριμεία επίθεση εναντίον της υπηρεσιακής κυβέρνησης που ανέλαβε να οδηγήσει τη Βουλγαρία στις εκλογές και να διασφαλίσει τη σωστή διεξαγωγή τους, αλλά και εναντίον του ίδιου GERB εξαπέλυσε χθες ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Σεργκέρι Στάνισεφ, μετά την ανακάλυψη 350.000 παράνομων ψηφοδελτίων σε τυπογραφείο, ο ιδιοκτήτης του οποίου πρόσκειται στο κεντροδεξιό κόμμα. Παρότι τα 350.000 ψεύτικα ψηφοδέλτια κατασχέθηκαν, ο Στάνισεφ χαρακτήρισε την ανακάλυψή τους ως απόδειξη μιας «συνωμοσίας εναντίον της δημοκρατίας».

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22498433

Keywords
Τυχαία Θέματα