Επιβράβευση στην Ελλάδα με διπλή δόση 7,5 δισ. €

Η εκταμίευση των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα (7,5 δισ. ευρώ) και την Κύπρο (3 δισ. ευρώ) συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, ενώ αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν αποφάσεις και στα δύο θέματα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ανώτερος αξιωματούχους της ευρωζώνης άφησε σαφέστατα να εννοηθεί

ότι το Εurogroup θα εγκρίνει στη σημερινή συνεδρίαση τόσο τη δόση του Μαΐου (4,2 δισ. ευρώ) όσο και αυτή του Ιουνίου (3,3 δισ. ευρώ). «Περιμένω μια ενιαία απόφαση για τις δύο δόσεις», είπε, «προσθέτοντας ότι όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στο δημοσιονομικό τομέα οι στόχοι επιτυγχάνονται και πως το βάρος πλέον της κυβέρνησης πρέπει να πέσει στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στη φορολογική, ώστε να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και να δημιουργηθούν οι δυνατότητες ελάφρυνσης ορισμένων φόρων.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις του παράγοντα της ευρωζώνης, θα είναι η πρώτη φορά που εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα αποφασίζεται ένα μήνα νωρίτερα.

Πάντως, η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους για ευνόητους λόγους, αποφεύγοντας να προεξοφλήσει, όπως ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, την έκβαση της συζήτησης.

Σχετικά με την Κύπρο θα γίνει μια ανασκόπηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής αλλά και της έκθεσης-αξιολόγησης της κυπριακής νομοθεσίας περί «ξεπλύματος χρήματος» που προετοίμασαν η Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας (Deloitte). Αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αφορούν την πρώτη δόση του Μαΐου και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Η Λευκωσία έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ενώ η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.

Οι δύο άμεσες προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, όπου ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα επόμενα βήματα σχετικά με τα δύο αυτά θέματα.

Πορτογαλία: επιμήκυνση

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, στην οποία δεν θα λάβει μέρος η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα συζητηθεί και το αίτημα της Πορτογαλίας για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από την ευρωζώνη. Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει οριστική απόφαση, γιατί το θέμα συνδέεται με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης της πορτογαλικής κυβέρνησης μετά την ακύρωση από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ενός μέρους του «πακέτου» που είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2013. Η Λισαβόνα έλαβε ισοδύναμα μέτρα, ωστόσο αυτά εξετάζονται από το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στη χώρα και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι σήμερα το απόγευμα ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν αναμένεται να ενημερώσει προφορικά τους υπουργούς για την πρωτοβουλία της Κομισιόν να προτείνει στο Eurogroup να δοθούν 2 επιπλέον χρόνια στη Γαλλία και την Ισπανία, 1 ή 2 χρόνια στην Ολλανδία και 1 χρόνος στη Σλοβενία. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ιρλανδία, ενώ και η ιταλική κυβέρνηση, εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει τη χώρα, σχεδιάζει να ζητήσει χρόνο όχι για να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω του 3% (αυτό το έχει πετύχει), αλλά για το μηδενισμό του.

Οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις επιμηκύνσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, που στην ουσία πρόκειται για μια χαλάρωση του ρυθμού της λιτότητας, θα ληφθούν τον Ιούνιο, αφού προηγηθούν επίσημες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παραπάνω χώρες.

Νίκος Μπέλλος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα