Εκατό δις θα κόστιζε στην Ευρώπη η κατάργηση της Σένγκεν

16:01 4/2/2016 - Πηγή: Antinews

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να χάσει μέχρι και 100 δις ευρώ μέσα σε 10 έτη, εάν αρχίσουν να ισχύουν ξανά οι συνοριακοί έλεγχοι και οι έλεγχοι διαβατηρίων, σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής κυβέρνησης. Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των 26 μελών της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 0,8%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Τον τελευταίο καιρό το μέλλον της Σένγκεν "κρέμεται από μια κλωστή", ενώ πολύ λόγος γίνεται για προσωρινή

αναστολή της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. Ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ δήλωσε πως τα κράτη-μέλη θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άδεια να παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους από το Μάιο και μετά, εάν δεν καταφέρουν να ανακόψουν τη ροή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έξι μέλη της Σένγκεν έχουν επαναφέρει τους ελέγχους από πέρυσι: η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Δανία και το μη μέλος της ΕΕ, Νορβηγία.

Οι έλεγχοι στα σύνορα επιτρέπονται για μία μέγιστη περίοδο έξι μηνών. Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής θα εξετάσουν το νομικό πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραταθούν ακόμη δύο χρόνια οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.

Το France Stratégie, γαλλικό κυβερνητικό πρακτορείο, αναφέρει ότι η επιστροφή των ελέγχων στα σύνορα θα ισοδυναμούσε με έναν σκιώδη φόρο 3 τοις εκατό επί των εμπορευμάτων. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών θα μπορούσαν να μειωθούν από 10 έως 20 τοις εκατό σε ολόκληρη τη ζώνη Σένγκεν, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το ήμισυ του κόστους θα οφείλεται στην πτώση των τουριστικών επισκέψεων, το 38 τοις εκατό λόγω στις επιπτώσεις από τους διασυνοριακά εργαζόμενους και το 12 τοις εκατό στο επιπλέον κόστος για τις εμπορευματικές μεταφορές. Μια πρόσθετη επίπτωση στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, στις ξένες επενδύσεις και στις χρηματοοικονομικές ροές μπορεί να προβλεφθεί, αλλά είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, σύμφωνα με την έρευνα.

Μόνο για τη Γαλλία, το κόστος θα είναι 1-2 δις ευρώ βραχυπρόθεσμα και 10 δις ευρώ σε διάστημα 10 ετών. "H κατάργηση της συμφωνίας της Σένγκεν και η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα δημιουργήσει αναπόφευκτα τριβές που θα έχουν επιπτώσεις στην κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών και των υπηρεσιών, καθώς και την οικονομική δραστηριότητα" καταλήγει η έρευνα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συμφωνία Σένγκεν αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη. "Η ανάκληση μια τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Ενώ αυτός ο κίνδυνος είναι δύσκολο να μετρηθεί, σίγουρα δεν μπορεί να αγνοηθεί" αναφέρει.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα