Θρίλερ με την υπόθεση Ασάνζ- Κρατείται παράνομα έκρινε ο ΟΗΕ

16:01 4/2/2016 - Πηγή: Antinews

Μια επιτροπή του ΟΗΕ αποφάνθηκε υπέρ του ιδρυτή της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασάνζ ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες. Η Αστυνομία λέει ότι ο Ασάνζ θα συλληφθεί αν αποχωρήσει από την πρεσβεία.

Προηγουμένως είχε δηλώσει πως εάν η απόφαση του ΟΗΕ

είναι υπέρ του θα πρέπει να του επιστραφεί το διαβατήριό του και να αρθεί το ένταλμα σύλληψής του. Το 2014, ο Ασάνζ κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι βρίσκεται "αυθαίρετα υπό κράτηση", καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την πρεσβεία χωρίς να συλληφθεί. Η απόφαση υποστηρίζει ότι ο Ασάνζ "στερείται της ελευθερίας του με αυθαίρετο τρόπο για απαράδεκτο χρονικό διάστημα".

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση πρόκειται να ανακοινώσει τα ευρήματα της έρευνάς της επίσημα την Παρασκευή.

Η Downing Street δήλωσε ότι η απόφαση του πάνελ δεν θα είναι δεσμευτική νομικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι ο Ασάνζ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορία για βιασμό, ενώ παραμένει σε ισχύ ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του. "Έχουμε επανειλημμένα κάνει σαφές ότι ο Ασάνζ δεν κρατείται αυθαίρετα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στην πραγματικότητα αποφεύγει την εθελοντική νόμιμη σύλληψη, επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ πρεσβεία", πρόσθεσε. "Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει τη νομική υποχρέωση να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία".

Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο από καμία πλευρά. Στην καταγγελία του το 2014, ο Ασάνζ υποστήριξε ότι ζει σε 30 τετραγωνικά μέτρα στην πρεσβεία του Ισημερινού, χωρίς το φως του ήλιου ή φρέσκο αέρα, κάτι που έχει σημαντική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία του. Προηγούμενες αποφάσεις της ειδικής ομάδας του ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει κάποιες χώρες με μερικές από τις χειρότερες επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, όπως η Σαουδική Αραβία, η Μιανμάρ και η Αίγυπτος. Έτσι, μια απόφαση κατά της Σουηδίας και της Βρετανίας υπέρ του Ασάνζ είναι βέβαιο ότι θα είναι αμφιλεγόμενη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφεθεί ελεύθερος. Δεν είναι νομικά δεσμευτική. Και Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του παραμένει.

Ο Αυστραλός Ασάνζ είχε αρχικά συλληφθεί στο Λονδίνο το 2010, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Σουηδία. Ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι η έκδοσή του θα μπορούσε να προχωρήσει.

Σουηδοί εισαγγελείς απέρριψαν τις δύο κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά του Ασάνζ πέρυσι. Ωστόσο, ο ίδιος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κατηγορία του βιασμού. Το Wikileaks δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης στο διαδίκτυο και ο Ασάνζ πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει τη μεταφορά του στις ΗΠΑ εάν σταλεί στη Σουηδία.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα από το Wikileaks στο Twitter, ο Ασάνζ έγραψε: " Σε περίπτωση που ο ΟΗΕ ανακοινώσει αύριο ότι έχω χάσει την υπόθεσή μου κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας θα βγω από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευής και θα δεχτώ τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική προοπτική περαιτέρω προσφυγής. Ωστόσο, αν κερδίσω και τα εμπλεκόμενα κράτη αποδειχθεί ότι ενήργησαν παράνομα, αναμένω την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου μου και τον τερματισμό περαιτέρω προσπαθειών να με συλλάβουν".

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Scotland Yard ανακοίνωσε ότι δεν θα διαθέτει πλέον αστυνομικούς έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, καθώς η όλη επιχείρηση της κόστισε 12,6εκ. λίρες. Αλλά είπε επίσης ότι "μια σειρά από εμφανείς και μυστικές τακτικέ για να τον συλλάβουν" θα συνεχιστούν.

www.bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα