Εγκλωβισμένη σε σπιράλ ύφεσης η Ευρωζώνη και το δεύτερο τρίμηνο

09:44 7/9/2012 - Πηγή: Antinews

Σε τροχιά ύφεσης κινείται η ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2012 που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω επιδείνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση της Εurostat για το δεύτερο τρίμηνο, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. με ετήσια υποχώρηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,2%.

Οι αδύναμοι

Όμως, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και στους άλλους «αδύναμους κρίκους» σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα και αυτό οφείλεται στα αυστηρά προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται.

Στην Πορτογαλία η ύφεση έφτασε το δεύτερο τρίμηνο το 3,3% με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον ανέφικτη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2012 που προβλέπονται στο Μνημόνιο, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των φορολογικών εσόδων.

Στην Ιταλία η ύφεση βαθαίνει επίσης φτάνοντας το 2,5% για το δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό πρωτόγνωρο για τη χώρα αυτή, που επίσης θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει και στην Ισπανία η ύφεση, όπου το ΑΕΠ υποχώρησε 1,3%, ενώ όλα δείχνουν ότι τα επόμενα τρίμηνα θα βαθύνει εξαιτίας των πρόσφατων «πακέτων» δημοσιονομικών μέτρων.

Γερμανική υποχώρηση

Η επιδείνωση της κατάστασης στον κοινοτικό Νότο άρχισε να επηρεάζει αρνητικά και τον Βορρά, με τους δείκτες του Αυγούστου για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση στα χαμηλά των τελευταίων 38 μηνών, δείχνοντας ότι τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η οικονομική δραστηριότητα στην πρώτη οικονομία της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε χθες τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία όπου εκτιμάται ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο και 0,8% το τέταρτο.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε το Β’ τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το Α’ τρίμηνο στην ευρωζώνη κατά 0,2%, και στην Ε.Ε. 0,1%.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το Β’ τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,5% στην ευρωζώνη και 0,3% στο σύνολο της Ε.Ε.

Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα