Έκτακτες εξουσίες στον ΣΔΟΕ και … προληπτικές κατασχέσεις ύστερα από face control !!!

H μεγάλη πληγή των οικονομικών είναι, αναμφισβήτητα, η φοροδιαφυγή. Μισθωτοί και συνταξιούχοι τα μόνιμα υποζύγια του συστήματος και μια σειρά από εκατοντάδες επαγγέλματα να ξεφεύγουν από τις δαγκάνες της εφορίας.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 61 δις ευρώ και όπως είπε πρόσφατα ο γ.γ. Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, ζήτημα είναι αν μπορούμε να εισπράξουμε το ¼ από αυτά. Τα άλλα… υπέρ πίστεως αλλά όχι πατρίδας.

Λίγα από αυτά να μπορούσε το κράτος να εισπράξει δεν θα χρειάζονταν ούτε φόρος στα ακίνητα, ούτε περικοπές στις

επικουρικές συντάξεις, ούτε ψαλίδι στους ένστολους.

Το ανίκανο ελληνικό κράτος, όμως, επί δεκαετίες δεν κατάφερε να παίρνει αυτά που βεβαίωνε. Δεν κατάφερε να έχει γεμάτα τα ταμεία του και να μη χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Δύο είναι οι βασικές αιτίες που η εφορία υπήρχε απλά και μόνο για να ταλαιπωρεί τον κόσμο κι όχι για να εισπράττει έσοδα.

Ο πρώτος λόγος ήταν ότι στα χρόνια κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και επί Νέας Δημοκρατίας, στήθηκε ένα κράτος εν κράτει με χιλιάδες προσλήψεις κομματικές κατά κύριο λόγο. Είναι γνωστό άλλωστε το «πράσινο» κράτος των εφοριακών που έκανε ότι ήθελε επί χρόνια με συγκεκριμένους συνδικαλιστές που συνδιαλέγονταν με τον εκάστοτε υπουργό. Του έδιναν λίγα περισσότερα έσοδα κάθε χρόνο κι αυτός τους έδινε κι από ένα επίδομα. Κι έτσι, το κράτος ήταν εξαρτημένο από τους εφοριακούς που, όταν διεκδικούσαν κάποια αύξηση, έκαναν και μια «λευκή» απεργία. Έκαναν δηλαδή έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού μη εισπράττοντας τους φόρους μόνο και μόνο για να πάρουν καμιά αύξηση στο μισθό τους. Η ανικανότητα μεγάλης μερίδας εφοριακών, που προσλήφθηκαν χωρίς προσόντα, οδήγησε επίσης σε αδυναμία είσπραξης των εσόδων.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η αίσθηση που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία ότι αφού το κράτος κλέβει πρέπει να το κλέψουμε κι εμείς. Κι αυτό συνέβη διότι δεν υπήρχε φορολογική δικαιοσύνη. Όταν ο κόσμος έβλεπε ότι τη γλίτωναν τα γνωστά λαμόγια, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ. δεν πλήρωνε κι αυτός. Κι έμεινε μια μικρή μερίδα του λαού να σηκώνει κάθε φορά τα βάρη.

Ήρθε φυσικά και η κρίση, η μείωση των εισοδημάτων, η φτωχοποίηση για να φέρει και την φοροδοτική αδυναμία. Πλέον το «δεν πληρώνω γιατί δεν γουστάρω» αντικαταστάθηκε από το «δεν έχω και δεν πληρώνω». Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Έρχεται, λοιπόν, το κράτος να πάρει έκτακτα μέτρα. Ποια νομίζετε ότι είναι αυτά; Μήπως να ελέγξει τη λίστα Λαγκάρντ ή τις άλλες λίστες με όσους έβγαλαν παράνομα έξω τα λεφτά τους;

Μήπως πήγε στους νταβατζήδες, τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και τα «τσιράκια» της εξουσίας να εισπράξει αυτά που χρωστάνε; Μήπως πήγε σε μεγαλοεκδότες που δεν πληρώνουν ΦΠΑ και εισφορές στα Ταμεία; Μήπως έβαλε φυλακή κανένα δικηγόρο ή μεγαλογιατρό;

Όχι βέβαια. Τα έκτακτα μέτρα είναι να μπουκάρουν οι εφοριακοί στα σπίτια (που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη) χωρίς εισαγγελική άδεια και να κάνουν ελέγχους. Οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις για ελέγχους θα διενεργούνται με τη βοήθεια της Αστυνομίας, χωρίς όμως δικαστική κάλυψη. Οι ελεγκτές των φορολογικών υπηρεσιών θα μπορούν να κατάσχουν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αν υπάρχουν υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Είναι επίσης να κάνουν κατασχέσεις ακόμη και μισθών και συντάξεων. Κι έρχεται το τελευταίο χτύπημα. Στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι εφοριακοί θα μπορούν να προβαίνουν ακόμη και σε προληπτική κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων χωρίς δικαστική συνδρομή, σε περίπτωση που έχουν υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος πριν από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας δεν θα καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

Το φαντάζεστε αυτό; Θα σε… κόβει ο εφοριακός κι από τη φάτσα σου θα ξέρει αν θα πληρώσεις το φόρο στη λήξη της προθεσμίας. Αν σε χαρακτηρίσει υποψήφιο φοροφυγά θα σου παίρνει τις καταθέσεις ή το ακίνητο.

Μα καλά έχουν τρελαθεί τελείως; Έτσι θα πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή; Με… φέις κοντρόλ των φορολογούμενων; Μας αρέσει αυτός τον αφήνουμε, δε μας αρέσει του παίρνουμε το σπίτι; Μα ποιος εγκέφαλος σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο; Ποιος έδωσε τέτοιες υπερεξουσίες στον κ. Θεοχάρη. Η ανικανότητα δηλαδή καλύπτεται με δρακόντειους και πέρα για πέρα αντισυνταγματικούς νόμους;

Μήπως να μας πει ο κ. Θεοχάρης πόσες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη, κι επομένως το κράτος δεν έχει εισπράξει τους φόρους που μπορεί; Μήπως να μας εξηγήσει γιατί λέει ψέματα όταν ανακοινώνει ότι εκκαθαρίστηκαν οι δηλώσεις ενώ αυτό δε συμβαίνει;

Μήπως να μας εξηγήσει τις εικόνες χάους και τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που καταγράφονται κάθε μέρα στις εφορίες;

Και μια προειδοποίηση στους εγκέφαλους του οικονομικού επιτελείου. Ας τολμήσουν να κάνουν ντου στα σπίτια για ελέγχους και τότε θα πέσει πολύ γέλιο, αλλά και πολύ κλάμα. Είπαμε. Να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά αυτό καταντάει γελοίο, κι επικίνδυνο.

Α.Ψ

Keywords
Τυχαία Θέματα