Δικηγόροι Τούρκου αξιωματικού: Δείξτε πως υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα

15:46 4/5/2018 - Πηγή: Antinews

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, η υπόθεση της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, την οποία πρόσβαλε ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιαννης Μουζάλας. Οι δυο πλευρές, το ελληνικό δημόσιο και οι παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού (παρέμβαση έκανε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), αντάλλαξαν νομικά επιχειρήματα με τους εκπροσώπους

του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να υποστηρίζουν σθεναρά πως δεν πρέπει να του χορηγηθεί άσυλο. Ο αξιωματικός, ο οποίος με απόφαση του ΣτΕ είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δεν παρέστη στην διαδικασία.

Πρότυπη δίκη

Η δίκη έχει το χαρακτήρα της πρότυπης και ως εκ τούτου το αποτέλεσμά της θα αφορά και τους υπόλοιπους 7 αξιωματικούς που είχαν διαφύγει την Ελλάδα το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15/07/2016. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, όπως επισήμαναν και οι νομικοί σύμβουλοι του Κράτους, που υπουργός προσέφυγε κατά της χορήγησης ασύλου. Το δημόσιο υποστηρίζει:

-ότι οι 8 Τούρκοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα

-ότι διέπραξαν εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου : "η ένοπλη προσπάθεια κατάλυσης μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης δεν είναι πολιτική υπέρ της ελευθερίας", επισήμαναν , θέλοντας να καταδείξουν πως τα εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν οι αξιωματικοί δεν είναι πολιτικά : "Τιμωρούνται αυτά τα εγκλήματα και στην Τουρκία και στη χώρα μας με τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου". Τόνισαν ακόμα πως είναι τελείως διαφορετικής φύσης η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για τη,μη έκδοση τους και η απόφαση για τη χορήγηση ή μη ασύλου".

Όπως υποστήριξαν η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. " Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου", τόνισε νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου επισημαίνοντας ότι " η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου".

"Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα"

Από την πλευρά του Τούρκου αξιωματικού οι νομικοί παραστάτες, καθηγητής Νικ. Αλιβιζάτος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη, και παρέμβαση υπερ του Τούρκου εκ μέρους του ΔΣΑ, οι Χρ. Αργυροπουλος, Παν. Νικολόπουλος. Ο καθηγητής Αλιβιζάλατος ξεκινώντας την τοποθέτησή του λέγοντας πως "αισθάνθηκα υπερήφανος ως έλληνας νομικός με τη σκέψη της απόφασης της επιτροπής αναστολών που άφησε ελεύθερο τον αξιωματικό με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με την οποία "δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να αφορούν τη διαδικασία ασύλου". Επισήμανε ακόμα πως είναι μεν δικαίωμα του υπουργού (έστω και για πρώτη φορά) να προσφύγει κατά χορήγησης ασύλου αλλά "είναι δυσάρεστο να προσπαθεί να εμφανίσει την Τουρκία ως απαύγασμα δημοκρατίας".

Όπως είπε μάλιστα "η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου". Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Άγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσης του του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα. "Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν το ξέρουμε όλοι τους αποκαλεί καθημερινά "τρομοκράτες και δολοφόνους" τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω";

Κλείνοντας ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε "περιμένουμε, όπως έχει γίνει πολλές φορές από την Ολομέλεια σας, να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα".

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για την χορήγηση ασύλου η μη στον ένα από τους οκτώ αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα και οι άλλοι επτά για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αναμένεται να μην συνεχιστεί η κράτηση τους καθώς λήγει το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις των αιτούντων άσυλου. Το γεγονός αυτό έχει επισημάνει με συνέντευξη του και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα