Έκθεση κόλαφος για τη Folli Follie – Καταρρέει το success story ;

«Γίγαντας με πήλινα πόδια» η Folli Follie, πομφόλυγα το story της εταιρείας και η μετοχή της; Έτσι ισχυρίζεται το βρετανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) με παρουσίαση που πραγματοποίησε στη Ν. Υόρκη.

Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν πολύ σημαντικό αν η αγορά δεν αντιδρούσε με τρόπο που δείχνει ότι αποδέχεται τις

επισημάνσεις του. Στην είδηση για την έκθεση-κόλαφο του QCM, η μετοχή της εταιρείας κατέρρευσε: ξεκίνησε με απώλειες 5,4% και έφτασε να διαπραγματεύεται στο limit down, καταγράφοντας απώλειες άνω του 26%.

Η έκθεση του QCM αμφισβητεί ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα της Folli Follie, κωδικοποιώντας τα καταδικαστικά για την εταιρεία πορίσματά της ως εξής:

α. «Φουσκωμένο» δίκτυο πωλήσεων

Οι ανακοινώσεις της εταιρείας για την έκταση του δικτύου πωλήσεών της, επομένως και για το δυναμισμό και τον όγκο αυτών των πωλήσεων, είναι «φουσκωμένες» σε ποσοστά πάνω από 200%! Αντί για 630 σημεία τοπικών πωλήσεων (POS) που αναφέρει η έκθεση της εταιρείας για το 2016, το QCM ισχυρίζεται ότι εντόπισε ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο μόλις 289 POS – τα υπόλοιπα δεν υφίστανται πλέον.

Όσον αφορά την Κίνα, το QCM εντόπισε μόνο δύο κινεζικές θυγατρικές της FF, τις Fu Li Fu Lei και Binlianyun, με μόλις 50 συνολικά ενεργά POS και έσοδα μόλις 40 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η εταιρεία δηλώνει έσοδα 1 δις. δολαρίων, εκ των οποίων τα έσοδα από τη δραστηριότητά της στην Κίνα κατέχουν το μερίδιο του λέοντος (η Κίνα αντιπροσωπεύει το 70% του ασιατικού δικτύου).

β. Ανύπαρκτα περιουσιακά στοιχεία

Το QCM ισχυρίζεται ότι ύστερα από επιτόπιο έλεγχο σε πολλά POS σε βασικές στρατηγικές τοποθεσίες, όπως για παράδειγμα στη Ν. Υόρκη και το Τόκιο, επιβεβαίωσε ότι πολλά κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει στο σάιτ της (π.χ. καταστήματα στο Soho ή στη Madison avenue) είναι κλειστά, ενώ μεγάλος αριθμός POS είναι αμελητέου μεγέθους ή υπό εκκαθάριση.

γ. Τα επίσημα οικονομικά δεδομένα… ευημερούν, τα ταμειακά διαθέσιμα νοσούν βαρέως

Ενώ τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας παρουσιάζουν αύξηση των εσόδων και των κερδών, η τρέχουσα ταμειακή ροή παρουσιάζεται διαρκώς αρνητική. Το μεγαλύτερο μέρος της εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις θυγατρικές της στην Ασία. Το ποσό των εισπρακτέων λογαριασμών και τα αποθέματα των θυγατρικών φαίνονται δυσανάλογα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

δ. Ψηφιακή παρουσία αναντίστοιχη με τον εμφανιζόμενο οικονομικό δυναμισμό

Η QCM ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε εμπεριστατωμένο έλεγχο όσον αφορά την ψηφιακή παρουσία της Folli Follie, του οποίου τα ευρήματα αντιστοιχούν σε εταιρεία πολύ μικρότερης οικονομικής εμβέλειας σε σχέση με αυτήν που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας.

ε. Αμφισβήτηση της επάρκειας των ελεγκτών

Ποιος ελέγχει την αλήθεια των επίσημων οικονομικών δεδομένων που δημοσιοποιεί η εταιρεία; Η QCM θέτει και εδώ ένα μεγάλο ερωτηματικό. Για αρκετά χρόνια η ελεγκτική εταιρεία ήταν η Baker Tilly, που όμως η εταιρεία αντικατέστησε πρόσφατα με τη σχετικά άγνωστη Ecovis. Επίσης, ελεγκτής των θυγατρικών της στην Ασία (συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων) φέρεται να είναι μια «σκοτεινή» εταιρεία με προσωπικό μόλις δύο ατόμων!

Εν ολίγοις: «φουσκωμένα» στοιχεία για το δίκτυο πωλήσεων, άρα και για τις ίδιες τις πωλήσεις και για τα οικονομικά αποτελέσματα συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα