Δικηγόροι μηνύουν τον Τραμπ για παράνομες συναλλαγές με ξένες κυβερνήσεις

Μήνυση κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να καταθέσει μια ομάδα δικηγόρων και συνταγματολόγων, κατηγορώντας τον ότι επιτρέπει στις εταιρείες του να αποδέχονται πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις κατά παράβαση του αμερικανικού Συντάγματος. Τη μήνυση θα καταθέσει μέσα στα επόμενα 24ωρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν η Κίνηση Πολιτών για την Ευθύνη και την Ηθική στην Ουάσιγκτον. Οι δικηγόροι θα επικαλεστούν την παράγραφο του Αμερικανικού Συντάγματος που απαγορεύει σε ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους να έχουν δοσοληψίες με ξένες κυβερνήσεις, γνωστή

ως Πράξη περί Απολαβών. Σκοπός είναι να αποδείξουν ότι ο Τραμπ βρίσκεται παράνομα στην εξουσία, καθώς οι εταιρείες του συναλλάσσονται με κυβερνητικούς οργανισμούς από χώρες εκτός των ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας.

Η ομάδα αυτή που κινείται κατά του Τραμπ θα επιδιώξει δικαστική απόφαση που θα απαγορεύει στο νέο πρόεδρο να έχει τέτοιου είδους δοσοληψίες ανέφερε ο Ντίπακ Γκούπτα, ένας από τους δικηγόρους που εργάζονται στην υπόθεση. Ο Τραμπ έχει συναλλαγές με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία κι οι Φιλιππίνες, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ομάδας, η οποία είχε έως πρόσφατα επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπροκ, έναν άνθρωπο των Δημοκρατικών και υποστηρικτή της Χίλαρι Κλίντον. Η μήνυση θα χρησιμοποιηθεί και για να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στον Τραμπ για να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση.

Εκπρόσωπος του Τραμπ παρέπεμψε για απαντήσεις σε νομική εταιρεία που εκπροσωπεί τον πρόεδρο σε ζητήματα ηθικής. "Εμείς δεν κάνουμε σχόλια για τους πελάτες μας ή τη δουλειά που κάνουμε γι’ αυτούς", είπε ο εκπρόσωπος της νομικής εταιρείας Morgan Lewis & Bockius.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα