Διαθεσιμότητα και χωρίς λίστες από τους ΟΤΑ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρακάμπτει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις υπηρεσίες που δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο και αρνήθηκαν να στείλουν στοιχεία επίορκων και διοικητικών υπαλλήλων ΔΕ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που θα περάσουν σε διαθεσιμότητα.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πέρασε ήδη από το γραφείο του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη και -σύμφωνα με πληροφορίες- πήρε τις υπογραφές όλων των υπουργών της κυβέρνησης, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υλοποίησή της. Για τους

φορείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων (απογραφή). Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι όλοι οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού, που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ και σήμερα υπηρετούν σε υπηρεσίες (κυρίως δήμους και περιφέρειες) οι οποίες δεν απέστειλαν καταλόγους, θα θεωρηθεί ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 12 Νοεμβρίου οπότε και δημοσιεύθηκε ο Νόμος. Δηλαδή από την επόμενη μισθοδοσία θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους και θα τους παρακρατηθούν αναδρομικά χρήματα για το μήνα που μεσολάβησε. Ακόμα και στην περίπτωση που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, δηλαδή:

Ο σύζυγος ή η σύζυγός τους έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.Ο σύζυγος, η σύζυγος ή τέκνο τους που τους βαρύνει φορολογικά και ζει μαζί τους έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.Έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑμεΑ.Είναι πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα τούς βαραίνουν φορολογικά.Είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαραίνει φορολογικά.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με σχετική εγκύκλιό του, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι που εξαιρούνται από το μέτρο, δείχνοντας ως υπαίτιες τις υπηρεσίες που αρνήθηκαν να αποστείλουν στοιχεία. «Η παράλειψη θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου, είτε επειδή εισήχθησαν στο δημόσιο με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασίες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ είτε επειδή ως προς αυτούς συντρέχει προσωπικός λόγος απαλλαγής. Δεδομένα τα οποία μπορούν να εξαχθούν μόνο από τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων», ανέφερε η σχετική εγκύκλιος.

Εστιάζοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπέγραψε ο κ. Μανιτάκης, βγάζει στη διαθεσιμότητα, με ταυτόχρονη μείωση του μισθού τους κατά 25%, 650 διοικητικούς υπαλλήλους ΔΕ, που απασχολούνται σε 35 δήμους. Τόσοι ήταν οι ΟΤΑ που αρνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποστείλουν τους σχετικούς καταλόγους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση των υπαλλήλων, που κανονικά θα έπρεπε να εξαιρεθούν, βάσει κοινωνικών κριτηρίων, αλλά θα περάσουν σε διαθεσιμότητα, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και θα λάβουν αναδρομικά

Keywords
Τυχαία Θέματα