Νέο πλαίσιο στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Συνάντηση με τον Sergey Lavrov είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Δ. Αβραμόπουλος στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και τέθηκαν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων (τουρισμός, ενέργεια, θεωρήσεις εισόδου, ιδιωτικοποιήσεις, σύσφιξη των σχέσεων των χωρών, συνεργασία σε θέματα πολιτισμού και έρευνας).

Ο

Sergey Lavrov τοποθετήθηκε εκτενώς σε όλα τα διμερή  ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση VISA στου Ρώσους και την προοπτική κατάργησης της σχετικής υποχρέωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Επίσης, επισήμανε  ότι οι Ρωσικές προτάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις θα αντιμετωπιστούν με αντικειμενικότητα και υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα όλα τα ενεργειακά project είναι ανοικτά.

Πάντως, φαίνεται ότι ο τουρισμός θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος όπως και η ενίσχυση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Ρωσίας, ενόψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για την πρόσκληση στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα. Τον δρόμο εξάλλου θα ανοίξει ο ίδιος με την επίσκεψή του που προγραμματίζεται στην Αθήνα τον Μάρτιο.

Ο Lavrov ενθουσιάστηκε, τέλος, όταν έμαθε για το παλιό Ναυαρχείο της Αυτοκρατορικής Ρωσίας στον Πόρο. Μια εγκατάσταση που σήμερα ρημάζει και για την οποία εκδήλωσε αμέσως ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα