Η κρίση τρέφει τη διαφθορά

H διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο, ενώ το επίπεδο διαφθοράς στην ευρωζώνη και δη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι «απογοητευτικό». Αυτά απεφάνθη, μεταξύ άλλων, η ετήσια έκθεση της η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση καταρτίζει έναν πίνακα με 176 χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύ μεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά.  Τα δύο τρίτα των χωρών είναι

κάτω από το 50 –και φυσικά η Ελλάδα ανήκει σε αυτές καθώς βρίσκεται στην 94η θέση με 36 μονάδες, έχοντας υποβαθμιστεί από πέρυσι. Πολύ κοντά είναι και η Ιταλία, που βρίσκεται στην 72η θέση με 42 μονάδες. Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί για μια ακόμα φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση «να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς στους δημόσιους οργανισμούς».

Δανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 μονάδες. Η Ιαπωνία και η Βρετανία βρίσκονται στην 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 19η. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, η Ιρλανδία (25η), η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (33η) συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες. Οι ισχυροί της ευρωζώνης Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται στην 13η και 22η θέση αντιστοίχως με 79 μονάδες η πρώτη και 71 η δεύτερη.

Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80η θέση με 39 μονάδες. Πολλές αραβικές χώρες έχουν βαθμολογία μικρότερη του 40, ενώ Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα μόλις με οκτώ μονάδες.

Η Ρωσία (133η) με μόλις 28 μονάδες θεωρείται από την οργάνωση μια από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, αλλά φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της, ανεβαίνοντας δέκα θέσεις.

Ο πίνακας της Διεθνούς Διαφάνειας βασίζεται σε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Η διαφθορά μεταφράζεται σε ανθρώπινο πόνο, με τις φτωχές οικογένειες να πρέπει να δωροδοκήσουν για να έχουν πρόσβαση σε γιατρό ή σε καθαρό πόσιμο νερό. Οδηγεί σε αποτυχία στην παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Εκτροχιάζει το κτίριο της απαραίτητης υποδομής, με τους διεφθαρμένους ηγέτες να απομυζούν  τα κεφάλαια» σχολιάζει η έκθεση.

http://www.transparency.org/news/pressrelease/20121205_governments_should_hear_the_global_outcry_against_corruption

Keywords
Τυχαία Θέματα