Διασπασμένοι οι δημοσιογράφοι οδεύουν προς την μαζική ανεργία

15:22 1/2/2012 - Πηγή: Antinews

Πύρρειο νίκη κατήγαγαν οι αριστερές δυνάμεις στο πρώτο μεγάλο δημοψήφισμα των δημοσιογράφων για τα εργασιακά τους σε συνθήκες κρίσης. Αν και οι προτάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση, ψηφίστηκαν

από την πλειοψηφία των δημοσιογράφων, εξαιτίας της διάσπασης των αριστερών δυνάμεων που είχαν αυτές τις θέσεις, τελικώς πλειοψήφησε η άποψη των ονομαζόμενων “εργοδοτικών”. Ενός συνονθυλεύματος κουβελικών, ΠΑΣΟΚων και δεξιών, που πρόσκεινται στις θέσεις των Ψυχάρη-Αλαφούζου-Μπόμπολα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τελευταίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζαν τη θέση ότι ο κλάδος πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εκδότες τις μειώσεις των μισθών. Δεν φτάνει δηλαδή που την τελευταία διετία παρατηρείται θύελλα απολύσεων και θεαματικών μειώσεων μισθών, αυτοί προτείνουν περαιτέρω μείωση. Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 897 ψήφους και βγήκε πρώτο, αν και δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται (50%+1). Οι άλλες δύο προτάσεις, από τη μια του Συνασπισμού και των αριστεριστών, και από την άλλη του ΚΚΕ, μαζί συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.

Ωστόσο, εξαιτίας της διάσπασης, υστερούν της πρότασης των “εργοδοτικών”. Εάν βέβαια, η Αριστερά κατέβαινε ενωμένη θα εξασφάλιζε άνετα την απόλυτη πλειοψηφία. Η πρόταση του ΣΥΝ πήρε 807 ψήφους και του ΚΚΕ 348. Τώρα, δεν αποκλείεται να πάνε οι δημοσιογράφοι σε νέο δημοψήφισμα, αν και είναι πιθανόν το θέμα να περιοριστεί στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Η συμμετοχή επίσης, κυμάνθηκε σε σχετικά καλά επίπεδα, αφού ψήφισαν πάνω από δύο χιλιάδες άτομα. Στην πραγματικότητα όμως, σε συνθήκες απόλυτης κρίσης, ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Να σημειωθεί ότι συνήθως, στις εκλογές για την ΕΣΗΕΑ τα προηγούμενα χρόνια, αυτός ήταν ο αριθμός που έσπευσε να ψηφίσει. Όπως και να ‘χει, τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο φόβο και την ανασφάλεια που υπάρχει στον κλάδο των ΜΜΕ, ο οποίος διαλύεται εξ’ων συνετέθη, με αποτέλεσμα σύντομα να είναι οι άνεργοι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Και ναι μεν η πλειοψηφία δείχνει να ταυτίζεται με αγωνιστικές προτάσεις για τη διεκδίκηση των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, αλλά ένας εξίσου μεγάλος αριθμός δείχνει να επιλέγει την άνευ όρων υποταγή.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

http://www.esiea.gr/gr/index.html

Οι τρείς προτάσεις.

http://www.esiea.gr/gr/index.html

Keywords
Τυχαία Θέματα