Η Ελλάδα θα εκραγεί αν παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία

11:18 1/2/2012 - Πηγή: Antinews

Οι Έλληνες έχουν δυο επιλογές: Πρώτον, μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για το χρέος τους, και για τους όρους που συμφωνήθηκαν, και να ενδώσουν σε περιορισμούς στον προϋπολογισμό και στη φορολογική τους πολιτική, που θα επιβληθούν από κάποιον επίτροπο, ή από κάποιο άλλο λιγότερο επίσημο θεσμό.

Δεύτερον, μπορούν να κηρύξουν στάση πληρωμών σε όλα τους τα χρέη. Όπως γνωρίζουμε από την επιχειρηματική συμπεριφορά, η πτώχευση θεωρείται πλέον μια αξιοπρεπής

στρατηγική επιλογή.

Μια χρεοκοπία μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Ακόμη όμως και αν δεν χρεοκοπήσουν, οι Έλληνες θα βρεθούν υπό στενούς περιορισμούς, που μάλιστα θα ωφελούν κυρίως τους πιστωτές τους.

Επιπλέον, όπως έχουν ανακαλύψει πολλές επιχειρήσεις, ο δανεισμός γίνεται πολύ πιο ελκυστικός μετά από μια χρεοκοπία, αφού ανοίγει τον δρόμο για ένα φρέσκο χρέος. Δεν είναι σίγουρο για το αν θα βρεθούν κάποιοι να δανείσουν τους Έλληνες μετά από μια χρεοκοπία τους. Πάντως, η Ελλάδα χρεοκόπησε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, και πάντα κατάφερνε να βρει πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν και το ότι θα σταματούσε η εσωτερική πολιτική κρίση της χώρας, που κινδυνεύει να εκραγεί αν παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία.

Μεγάλο μέρος της εσωτερικής κρίσης οφείλεται στην αντιπάθεια του λαού για την λιτότητα. Ένα άλλο μέρος οφείλεται στο ότι κανένας σχεδόν Έλληνας δεν θέλει να παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία.

Στην μακραίωνη ιστορία τους, οι Έλληνες έχασαν την εθνική τους κυριαρχία από εισβολείς όπως οι Ρωμαίοι, οι Οθωμανοί, και πιο πρόσφατα οι Ναζί. Η απάνθρωπη κατοχή των Γερμανών, είναι ακόμη ζωντανή στη μνήμη τους. Έτσι, ο  εθνικός αυτοπροσδιορισμός δεν είναι για τους Έλληνες μια αφηρημένη έννοια. Η απώλειά του, σε συνδυασμό με την λιτότητα που τους επέβαλλαν οι ξένες δυνάμεις, μπορούν να δημιουργήσουν μια εσωτερική κρίση, κατά την οποία το κράτος μπορεί να θεωρηθεί ως ο οικονομικός και πολιτικός αντίπαλος του εθνικού συμφέροντος, μαζί με τον επίτροπο ή οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό ελέγχου. Οι πολιτικές συνέπειες κάτι τέτοιου, θα ήταν εκρηκτικές.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν οι Έλληνες θα αποφασίσουν να χρεοκοπήσουν. Το τίμημα μιας χρεοκοπίας, η ανάγκη δηλαδή  της χρήσης του εθνικού τους νομίσματος, θα αύξανε την εθνική τους αυτοκυριαρχία.

Αν οι Έλληνες συνεχίσουν με το ευρώ, θα πονέσουν, ενώ αν φύγουν από αυτό, πάλι θα πονέσουν. Η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, μαζί με τον πόνο, θα ήταν κάτι το σαρωτικό. Για αυτό, μια χρεοκοπία, όσο οδυνηρή και αν είναι, μπορεί να είναι λιγότερο οδυνηρή από την παραμονή στο ευρώ.

Από την δική τους πλευρά, οι Γερμανοί βρίσκονται σε δίλημμα. Από τη μια, η Γερμανία  είναι η μόνη χώρα που μπορεί να αντέξει μια γενική λιτότητα στις ασθενείς οικονομικά χώρες, μαζί με την μείωση της ζήτησης που προκύπτει.

Από την άλλη, οι Γερμανοί δεν μπορούν να ανεχτούν μια ελληνικού τύπου αδιαφορία απέναντι στην δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Η

Keywords
Τυχαία Θέματα