Διαπλεκόμενη σύμπραξη Βενιζέλου – Λοβέρδου – Κουβέλη;

11:45 1/2/2012 - Πηγή: Antinews

Η διαπλοκή προωθεί σχέδιο εναντίον της αυτοδυναμίας Σαμαρά

Ευρύτερο πολιτικό σχέδιο υπάρχει πίσω από την συμφωνία ΒενιζέλουΛοβέρδου. Απώτερος πολιτικός στόχος του σχεδίου είναι η απώλεια της αυτοδυναμίας του Σαμαρά και πάνω σ’ αυτό το δεδομένο η ανασύνταξη του «χώρου ΠΑΣΟΚ» ως κεντροαριστερή παράταξη με το κόμμα ΠΑΣΟΚ

και την ΔΗΑΡΙ του Κουβέλη, ενώ η Ντόρα (ως πρόσωπο) θα μπορεί να έχει μετεκλογικά ρόλο. Το σχέδιο υλοποιείται έχοντας από πίσω σχεδόν όλη την εγχώρια διαπλοκή.

Ο Λοβέρδος δεν υποχώρησε έναντι του Βενιζέλου, ούτε έκανε μία κίνηση εσωκομματικής τακτικής. Εντάχθηκε σε πολιτικό σχέδιο που περιλαμβάνει την αποπομπή του ΓΑΠ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την μετεξέλιξη του κόμματος στον πυλώνα της κεντροαριστεράς. Στην «ομπρέλα» θα στεγαστεί και ο Κουβέλης αθροίζοντας τα ποσοστά που θα πάρει στις εκλογές, που δεν αργούν. Το μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία με την διάλυση του ιστορικού Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και την δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία σήμερα είναι ένα συστημικό κόμμα με κεντρώα πολιτικά χαρακτηριστικά – όπως αυτά που έχει ο Βενιζέλος.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες τα διαπλεκόμενα μήντια θα αναλάβουν να χτίσουν κλίμα ενιαίου προοδευτικού μετώπου. Η ΔΗΑΡΙ έχει ήδη δηλώσει ότι την ενδιαφέρει η ανασύνταξη της κεντροαριστεράς και έχει αποχωρήσει από την αριστερά παίρνοντας όλα τα εκσυγχρονιστικά στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία Βενιζέλου αλλάζει χαρακτηριστικά και οργανωτική δομή, μεταλλάσσεται ταχύτατα σε ένα εκσυγχρονιστικό κεντρώο κόμμα, επιδιώκοντας να καταλάβει τη θέση του πολιτικού κέντρου (όπως έχει πει ο Βενιζέλος).

Keywords
Τυχαία Θέματα