Διακήρυξη «πολιτικής κυριαρχίας» από τους Καταλανούς

Το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τη διακήρυξη που προετοιμάζει το έδαφος για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της. Παρά τις αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης στην Ισπανία, η διακήρυξη απέσπασε το 70% των ψήφων των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Οι παρατάξεις που την υπερψήφισαν ήταν το εθνικιστικό κόμμα Σύγκλιση και Ένωση (CiU) του προέδρου Αρτούρ Μας, το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC και δύο μικρότεροι

σχηματισμοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, οι Σοσιαλιστές και το μικρότερο κόμμα των Ciutadans (Πολίτες) ψήφισαν κατά.

Παρότι η διακήρυξη είναι τυπική, ο Αρτούρ Μας χαρακτήρισε «ιστορική» την ψήφο του Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος του CiU έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί μέσα στο 2014. Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει δηλώσει πως αντιτίθεται στην απόσχιση της Καταλονίας και σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.Η διακήρυξη περιγράφει την πλούσια αυτόνομη περιοχή στη βορειοανατολική Ισπανία, με τους 7,6 εκατ. κατοίκους., ως «κυρίαρχο πολιτικό και νομικό υποκείμενο», με δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παρανοήσεων, η διακήρυξη δεν περιλαμβάνει κάποια αναφορά στην Καταλονία ως μελλοντικού «κράτους».

Σύμφωνα με το κείμενο, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τρόπο αυστηρά δημοκρατικό. Επίσης, το Καταλανικό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να διαπραγματευτεί τη διαδικασία με το ισπανικό κράτος, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/23/catalonian-parliament-referendum-independence-spain?INTCMP=SRCH

Keywords
Τυχαία Θέματα