Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου παρά τη σπουδή του Ευάγγελου Βενιζέλου να βγει έξω από το Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας και να ανοίξει ζήτημα για να τροποποιηθεί η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία.

Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι στις εκλογές του 1996 το εκλογικό όριο για την κοινοβουλευτική αυτοδυναµία σύµφωνα µε τον εκλογικό νόµο Κούβελα ήταν το 21,6%, το οποίο αυξήθηκε στο 41,8% µε τον Νόµο Σκανδαλίδη

που ίσχυσε για τις εκλογές του 2004 και του 2007.

Με το νόμο Παυλόπουλου που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2008, το ποσοστό για την εξασφάλιση 151 εδρών από το πρώτο σε ψήφους κόµµα είναι στο 40,4% και µπορεί να υποχωρήσει πολύ περισσότερο αν συντρέξουν κι άλλες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγµα η συγκέντρωση µεγάλου αριθµού ψήφων από κόµµατα που δεν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το όριο του 3% και θα µείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Άρα, άπιαστος στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ…Εάν οι ψήφοι σε κόµµατα που θα µείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσουν το 3% του συνόλου, τότε η αυτοδυναµία διασφαλίζεται και µε ποσοστό 39,2%. Αν οι ψήφοι των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Βουλής υπερβούν το 5% του συνόλου, τότε η αυτοδυναµία διασφαλίζεται και µε 38,4%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές το απαιτούµενο ποσοστό αυτοδυναµίας θα υποχωρεί κατά 0,4% – από το 40,4% που θεωρείται ως αρχικό όριο – για κάθε 1% επιπλέον ψήφους που θα συγκεντρώνουν κόµµατα τα οποία δεν θα κατορθώσουν να µπουν στη Βουλή.

Έτσι, στην περίπτωση που φτάσουµε σε ποσοστά ψήφων συνολικά χωρίς αντιπροσώπευση πάνω από 10% θεωρείται ότι ένα κόµµα µπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναµία και µε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 36%.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα