Δεν τους σώζει τίποτε

Αν δεν το έχετε καταλάβει, σήμερα έχει συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο μετά από εκείνο που χαρακτηρίστηκε ιδρυτικό το 2013. Τότε που το… επαναστατικό κίνημα της Αριστεράς είχε βγάλει τον κόσμο στους δρόμους με τον λαϊκισμό του κι ετοιμαζόταν για την εισβολή στα ανάκτορα του Μαξίμου.

Σήμερα δεν θα έχει… Καρανίκα, ο οποίος θα βλέπει Μενεγάκη εκείνη την ώρα. Δεν θα έχει κι άλλα σημαντικά πρόσωπα, αλλά το κυριότερο

δεν θα έχει τη δύναμη του κόσμου. Σε σύνολο 1,9 εκατ. ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν για τους Συνέδρους, μόλις 26.000. Πλήρης απογοήτευση στην κομματική βάση, φυγή μελών από τις τοπικές οργανώσεις, αποδιοργάνωση και μια αίσθηση παραίτησης. Δεν είναι μόνο αυτό. Σε σχέση με το 2013 έχουν φύγει και οι τάσεις. Ο Λαφαζάνης για άλλες πολιτείες, η Ζωή για τις δικές της, κάποιοι άλλοι όπως ο Σακελλαρίδης ή ο Κορωνάκης «μονάζουν» και στην εσωκομματική αντιπολίτευση έμεινα κάτι πολιτικά παρτάλια της κίνησης των 53 που φωνάζουν μόνο για το θεαθήναι. Τι να φωνάξει ο Τσακαλώτος δηλαδή, ο χειρότερος υπουργός της κυβέρνησης; Ότι δεν είναι σε σωστό δρόμο η κυβέρνηση που ο ίδιος υπηρετεί; Για γέλια.

Ο Τσίπρας, ο Παππάς, οι Προεδρικοί έχουν την απόλυτη κυριαρχία στο Συνέδριο, αλλά έχουν χάσει τη στήριξη του κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τελειωμένο κόμμα που από σήμερα ξεκινά μια τριήμερη κηδεία η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Θα μπορούσε να είναι κι ένα μνημόσυνο για τα περασμένα μεγαλεία. Τότε που έβγαιναν όλοι με μπαϊράκια επανάστασης, εμφορούμενοι από τους «αγώνες» του Τσάβες στη Βενεζουέλα. Τότε που ο Τσίπρας διάβαζε Ζίζεκ κι έκανε παρέα με τον Μαδούρο, όχι με την Μέρκελ.

Που ’σουνα νιότη που ’λεγες πως θα γινόμουν άλλος, θα μπορούσε να σκέφτεται ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ. Αλλά τι θα μπορούσε να πει και ποιος άραγε θα τον πίστευε. Το 2013 είχαν έναν λόγο ύπαρξης. Ήταν αντιμνημονιακοί, πωλούσαν την πραμάτεια της αριστεράς κι έριχναν την σπορά στην κουρασμένη από τα μέτρα ελληνική κοινωνία.

Τώρα, τι να πουν; Πώς να δικαιολογήσουν όλες τις κωλοτούμπες και τα εγκλήματα που έκαναν; Πόσα ψέματα να πει ο Τσίπρας για να δικαιολογήσεις τις πράξεις του και τις αμέλειές του;

Θα είναι συμβόλαιο για την ταυτότητα του κόμματος, λένε κάποιοι. Εννοούν προφανώς την ιδεολογική γιατί την άλλη τους την έχει πάρει ο Σόιμπλε. Αλλά και ποια ιδεολογική όταν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμιά ιδεολογία παρά μόνο αυτή της διατήρησης στην εξουσία;

Έχουν ιδεολογία αυτοί που ξεπούλησαν τους αγώνες των πραγματικών αριστερών του παρελθόντος; Ή εκείνοι που κορόιδεψαν τρεις φορές τον ελληνικό λαό;

Το Συνέδριο ξεκινά με σκοπό να κάνει η κυβέρνηση επανεκκίνηση. Θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός για να βρει δουλειά ο μπάρμπα Φώτης Κουβέλης, κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να δείξει στην κοινωνία ότι έχει κάνει restart. Δεν τους σώζει τίποτε. Το τέλος τους είναι πιο κοντά από ποτέ.

Εμείς τους αφιερώνουμε ορισμένα αποσπάσματα από το κείμενο θέσεων του πρώτου συνεδρίου για να καταλάβετε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Διαβάστε τι έλεγαν αυτοί οι απίθανοι τύποι για να καταλάβετε και πόσο αδίστακτοι είναι.

Έλεγαν τότε:

·Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.

·Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα επουλώνει τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων. Δεν θα αναγνωρίσουμε τις συνταγματικές και παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης που οδήγησαν το τελευταίο διάστημα σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και σε κατάργηση σημαντικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στη δική μας προσέγγιση του δημόσιου ως μοχλού ανασυγκρότησης της χώρας όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν έχουν ρόλο και θα επαναπροσληφθούν.

·Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.

·Υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Δεν θα υπάρχει κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίωσή του, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της τροφής και της αξιοπρεπούς κατοικίας. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας λόγω χρέους.

·Προχωρούμε σε μια αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, προτάσσοντας την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και την περιβαλλοντικά ασφαλή ανάπτυξη, με στόχο τη σταδιακή αύξηση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών. Συγκροτούμε πλήρες κτηματολόγιο και περιουσιολόγιο, για την αποκατάσταση της οικονομικής δημοκρατίας. Τα δημόσια έσοδα θα προέλθουν από τη φορολόγηση του πλούτου, των καθαρών κερδών, των υψηλών εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης και της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων και από την ανάσχεση της ύφεσης της οικονομίας.

·Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας, με άρση του υπερσυγκεντρωτισμού στην Αττική και των ανισοτήτων ανάμεσα στις περιφέρειες και ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

·Ακυρώνουμε τις περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων που αφορούν : στην εκχώρηση φυσικών πόρων (δικαιωμάτων εξόρυξης, αιγιαλού, δασών και φυσικών περιοχών) και άλλης περιουσίας του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, στις fast track διαδικασίες οι οποίες παρακάμπτουν την περιβαλλοντική, χωροταξική και αρχαιολογική νομοθεσία, στη νομιμοποίηση κάθε είδους περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας καθώς και στις σκανδαλώδεις συμβάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.

·Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών. Ιδρύουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.

·Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, επαναφέρουμε υπό δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα ανασυγκροτούμε πλήρως τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης,

·Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας/αυτάρκειας. Γι’ αυτό προωθούμε μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στον αγροτικό τομέα, μέρος της οποίας αποτελεί η αναδιανομή της αγροτικής γης (δημόσιας, εκκλησιαστικής ή μεγάλης ιδιωτικής).

· Διασφαλίζουμε πλήρως τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, δομές ψυχικής υγείας, κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης), διατηρούμε και αναπτύσσουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και δομών πρόνοιας υψηλής ποιότητας, προσιτό σε όλους, στο κέντρο και στην περιφέρεια.

·Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ζήτημα με τον σύνθετο χαρακτήρα του ως ανθρωπιστικό, ταξικό και διεθνές ζήτημα. Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις εστίες τους γιατί τους καθιστά θύματα πολέμων ή τους στερεί τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Προχωρούμε στην κατάργηση των σημερινών απάνθρωπων κέντρων κράτησης αλλοδαπών και στη δημιουργία ανοιχτών κέντρων διαβίωσης με αξιοπρεπείς όρους.

·Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να απαιτεί από τη Γερμανία τις πολεμικές κατοχικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, ως ελάχιστο χρέος τιμής προς τους χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

·Θεσμοθετούμε κανόνες δημοκρατικής ρύθμισης και κοινωνικού ελέγχου στα ΜΜΕ. Οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. Οι άδειες παραχώρησης εξετάζονται από μηδενική βάση, είναι ορισμένης διάρκειας και συνδέονται με την εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να ανανεώνονται και να ανακαλούνται από το ΕΣΡ.

·Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη ανταγωνιστική προς τις καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αποξένωσης, οργανώνει την κοινωνική και πολιτική δράση του με βάση τις κοινωνικές αντιθέσεις και παλεύει για την ανατροπή τους και την κοινωνική χειραφέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
φώτης κουβέλης, συριζα, ελενη μενεγακη, λαφαζάνης, τσιπρας, κηδεία, τσαβες, μερκελ, σόιμπλε, μνημονιο, επιδοματα, track, τραπεζες, νέα, εοπυυ, χρεος, μμε, ΕΣΡ, δραση, κινηση στους δρομους, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, κοινωνια, φώτης κουβέλης, κουβελης, δυνατα, βημα, γερμανια, δουλεια, θεμα, κτηματολογιο, μμε, μνημοσυνο, πρωτο θεμα, προγραμμα, ψεμα, ψεματα, ωρα, αγροτικη, αγωνες, αυξηση, ασπιδα, αττικη, βενεζουελα, βραδυ, δανειο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δικη, εγκληματα, υπαρχει, εκχωρηση, εξελιξη, ζωη, ζιζεκ, κηδεία, θεσεις εργασιας, θυσια, ιδεολογια, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λαφαζάνης, λεηλασια, λειτουργια, λογο, μαξιμου, μενεγακη, νεες θεσεις εργασιας, πιστη, ρυθμισεις, ρολο, σόιμπλε, συχνοτητες, ταυτοτητα, φυγη, γελια, χωρα, εισβολη, κυριακη, σωστο, track, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα