Ο ρεαλισμός της Ρωσίας στις Βρυξέλλες

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα είναι όμηροι της πολιτικής και της γραφειοκρατίας, γράφει σε άρθρο γνώμης η Wall Street Journal.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τη στρατηγική της Ρωσίας, και ένα σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσο και για πόσο καιρό θα ανανεώσουν τις κυρώσεις για τη Μόσχα. Λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες ημέρες, έχουν λόγους να είναι επιφυλακτικοί.

Τον Σεπτέμβριο,

ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναγκάζοντας τις τέσσερις χώρες να αντιδράσουν. Το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει επίσης ένα σύστημα πυρηνικών πυραύλων Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι έχουν μέγιστη εμβέλεια 310 μίλια, που σημαίνει ότι η Βαρσοβία είναι σε απόσταση βολής.

Την ανάπτυξη Ισκαντέρ ακολούθησε μια διάλεξη από τον προπαγανδιστή του Κρεμλίνου Ντμίτρι Kισέλιοφ, ο οποίος την Κυριακή στην δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του "Τα νέα της εβδομάδας" προειδοποίησε ότι η "αναιδής" αμερικανική πολιτική απέναντι στη Μόσχα θα έχει "πυρηνικές επιπτώσεις". Εν τω μεταξύ, ρωσικά αεροπλάνα σφαγιάζουν συστηματικά αμάχους στο Χαλέπι και τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν παράνομα την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη του στη Συρία, μαζί με πιο άμεσες απειλές βίας, για να ξεφύγει από τις κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες προς το παρόν επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με την άρνηση της Μόσχας να αποκλιμακώσει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, κυρώσεις σε Ρώσους που εμπλέκονται στη ρωσική επιθετικότητα εναντίον του Κιέβου, καθώς και κυρώσεις που συνδέονται με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας.

Αλλά οι κυρώσεις παραμένουν ένα συγκεχυμένο σύνολο με διαφορετικές νομικές βάσεις και χρονοδιαγράμματα. Οι οικονομικές κυρώσεις λήγουν τον Ιανουάριο, η μαύρη λίστα με τα άτομα λήγει το Μάρτιο και οι κυρώσεις για την Κριμαία τον Ιούνιο. Η ανανέωση κάθε σετ κυρώσεων δεν είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη ταλαντεύονται, ανταποκρινόμενα στις εγχώριες πολιτικές και εμπορικές πιέσεις. Μέχρι στιγμής, η ενότητα της ΕΕ έχει αντέξει, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γενικές εκλογές το επόμενο έτος και οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν μετατραπεί σε πολιτικό ποδόσφαιρο και στις δύο χώρες.

Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν για την ΕΕ να επιβάλει ένα συνεκτικό σύνολο κυρώσεων, ανανεώσιμο σε ένα χρόνο, ως απάντηση στην ρωσική επιθετικότητα σε όλη τη γεωπολιτική κλίμακα. Αυτό θα αφαιρέσει τις κυρώσεις από τις εγχώριες διαμάχες, και θα σημάνει, επίσης, ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι περισσότερο εναρμονισμένες με αυτές που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ. Η απλότητα δεν ήταν ποτέ μία από τις αρετές των Βρυξελλών, αλλά ίσως τα σημαντικά συμφέροντα που διακυβεύονται να επικεντρώσουν τα μυαλά των Ευρωπαίων.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα