Δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα - Στα 99 το σύνολο

Ανακοινώθηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας. Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη,

Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακόμη ένας ασθενής που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσεί από τον κορονοϊό, διασωληνώθηκε. Η κατάστασή της υγείας του, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς και πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, κρίνεται σταθερή.

Είναι ο δεύτερος ασθενής που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής για να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές της πνευμονίας μετά τον 66χρονο που νοσηλεύεται εδώ και ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στο ίδιο νοσοκομείο.

Όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση της υγείας του 66χρονου που ανήκει στο γκρουπ που είχαν μεταβεί στους Αγίους Τόπους παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε σήμερα να λειτουργεί το εργαστήριο ελέγχου δειγμάτων για τον κορονοϊό στο ανωτέρω νοσοκομείο του Ρίου.

Την ίδια ώρα,σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών του 77χρονου που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό χθες και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Συγκεκριμένα, άνδρας 77 ετών, απύρετος με βήχα, κάλεσε χθες το πρωί το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στην πρωινή εφημερία του νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Ο 77χρονος δεν είχε κανένα ταξιδιωτικό ιστορικό και για το λόγο αυτό, αφού εξετάστηκε στο ΤΕΠ, μετέβη στο ακτινολογικό.

Από την ακτινογραφία κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί για νοσηλεία στη Δ4 Παθολογική, (αρχή πνευμονίας).

Στη συνέχεια ελήφθη επίχρισμα και απομονώθηκε, καθώς τα αποτελέσματα της εξέτασης, που βγήκαν χθες στις 10 το βράδυ, έδειξαν ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, οπότε ξεκίνησε από τον ΕΟΔΥ η ιχνηλάτηση των επαφών του και μεταφέρθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Από την ιχνηλάτηση επτά άτομα αξιολογήθηκαν ως «πιθανά» κρούσματα και βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο ειδικευόμενους γιατρούς από τα ΤΕΠ, δύο ειδικευόμενους γιατρούς από την Δ4 Παθολογική κλινική του «Αλεξάνδρα», μία νοσοκόμα της ίδιας κλινικής και δύο άτομα που αποτελούσαν το πλήρωμα του ασθενοφόρου.

Σήμερα το πρωί έγινε δύο φορές απολύμανση των χώρων του νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί κανονικά.

Χειρουργεία μόνο για έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία και αναστολή των απογευματινών ιατρείων, μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν θα χειρουργούνται στο εξής και μέχρι νεωτέρας, στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αλλάζει το πρόγραμμα των χειρουργείων.

Επίσης αναστέλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μέχρι νεωτέρας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά πριν από λίγο «λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων», προφανώς λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει από τον κορονοϊό.

Δεν θα γίνουν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Ο συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κοροναϊού απασχόλησε τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες.

«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού "πού είναι το κράτος". Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.

Επίσης τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Στη διάρκεια τής σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων λόγω κορονοϊού

Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων σε ολόκληρη τη χώρα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα