Χάος στη Βενεζουέλα, καθώς η κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται

Τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι συνεχείς διακοπές ρεύματος και η εργάσιμη εβδομάδα …των δύο ημερών άρχισαν να εφαρμόζονται, προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η εργασία των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα μειώνεται στις δύο μέρες την εβδομάδα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο

πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, είχε ήδη αποφασίσει οι 2,8 εκατ. εργαζόμενοι να στο κράτος της Βενεζουέλας να μην δουλεύουν τις Παρασκευές, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι καθημερινές διακοπές ρεύματος τεσσάρων ωρών σε όλη τη χώρα στοχεύουν στην περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας. Τα σχέδια είναι η απάντηση του Μαδούρο στην ξηρασία που έχει αφήσει το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα της χώρας κοντά στο ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας του. Όμως, σύμφωνα με τον Michael Henderson, επικεφαλής οικονομολόγος της Verisk Maplecroft, τα σχέδια δείχνουν την πορεία της χώρας συνολικά. "Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην τελική δίνη ενός κοινωνικού και οικονομικού σπιράλ προς τα κάτω που επιβεβαιώνεται από μια κληρονομιά μιας τρομερά λανθασμένης πολιτικής", αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του. "Η ανακοίνωση της εργάσιμης εβδομάδας δύο ημερών για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα φανερώνει το πόσο ανέτοιμη είναι η οικονομία να αντιμετωπίσει τις προσωρινές διαταραχές της προσφοράς". Η εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της χώρας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον Henderson, η Βενεζουέλα χρειάζεται μία τριψήφια τιμή του πετρελαίου για να επιβιώσει.

"Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι σε ελεύθερη πτώση. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 6 τοις εκατό το 2015 και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα φέτος", είπε. "Συνολικά, μιλάμε κατά πάσα πιθανότητα για μία συρρίκνωση 20 τοις εκατό του ΑΕΠ από το υψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο, το οποίο είναι παρόμοιο με της Ελλάδας μετά το 2010". Ένα άλλο πρόβλημα για τη Βενεζουέλα είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι χρωστάει σχεδόν 2 δις δολ. σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου. "Την περασμένη εβδομάδα, δύο από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στον κόσμο -οι Schlumberger και Halliburton - ανακοίνωσαν ότι θα "περιορίσουν" τις εργασίες τους στη Βενεζουέλα, καθώς δεν αμείβονται, είπε ο Russ Dallen, Managing Partner στην Latinvest. "Με την απώλεια αυτών των παρόχων και τις κυλιόμενες τετράωρες διακοπές ρεύματος, αναμένεται η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας να συνεχίσει να μειώνεται".

Για να ανταπεξέλθει η Βενεζουέλα χρειάστηκε να "βάλει" χέρι στα αποθέματα χρυσού και τα συναλλαγματικά αποθέματα της. Σύμφωνα με τον Dallen, η Βενεζουέλα έχει δαπανήσει 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της από το Μάρτιο του 2015 και πούλησε 60 τόνους χρυσού αξίας 2,24 δις δολ. στην Ελβετία κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό αφήνει τη χώρα με μόλις 7,8 δις δολ. αποθεμάτων χρυσού.

Σε αυτό το σημείο, ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους έχει αρχίσει να διαγράφεται όλη τη χώρα. Μια ενημέρωση της Oxford Economics έχει υπολογίσει την πιθανότητα αθέτησης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10 τοις εκατό, ενώ ο Henderson θεωρεί ότι μια χρεοκοπία είναι πιθανό να συμβεί μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα της Βενεζουέλας έχει η κυβέρνηση για την κακή διαχείριση της οικονομίας. "Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα αλλαγής της πολιτικής κατεύθυνσης υπό τον Μαδούρο" υποστηρίζει ο Henderson. "Οι νέες νομοθετικές εξουσίες της αντιπολίτευσης υπονομεύονται συστηματικά από την εκτελεστική εξουσία, με αποτέλεσμα ένα αδιέξοδο που έχει αμβλύνει τις προοπτικές των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο".

Στους δρόμους οι κάτοικοι

Στους δρόμους έχουν βγει χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στην πόλη Μαρακαΐμπο πολίτες λεηλάτησαν καταστήματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία η οποία προχώρησε σε 100 συλλήψεις. Η αντιπολίτευση ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών προκειμένου να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να διώξει τον Μαδούρο φέτος, θα γίνουν εκλογές. Αλλά εάν το καταφέρει το 2017, τότε η προεδρία θα περάσει στα χέρια του τωρινού αντιπροέδρου, Αριστόβουλο Ιστουρίζ, πιστό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

cnbc.com, reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα