Μπορεί η πυρκαγιά στο Λονδίνο να φέρει τη ριζοσπαστική αριστερά στην εξουσία;

Δεν το έχουν πει ακόμη δημόσια, αλλά η αστυνομία και οι πυροσβέστες φοβούνται ότι η πυρκαγιά στο Δυτικό Λονδίνο είναι η πιο θανατηφόρα καταστροφή στο Λονδίνο εδώ και μια γενιά. Ο κατάλογος των αγνοουμένων εκτείνεται σε 400. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πιστεύουν πως ο αριθμός των νεκρών είναι χαμηλότερος από αυτό επειδή έχουν πολλές περιπτώσεις διπλών αναφορών για άτομα που αγνοούνται - αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν ιδέα ακριβώς πόσα άτομα ήταν στριμωγμένα στο επικίνδυνο, παλιό μπλοκ δημόσιων

κατοικιών που βρίσκεται στον πλουσιότερο δήμο του Λονδίνου. Η μέση τιμή ενός ακινήτου (λαμβάνοντας υπόψη τα στούντιο, τα μεγαλύτερα διαμερίσματα και τις επαύλεις) είναι πάνω από 1,5 εκατομμύρια δολάρια στο Κένσινγκτον και το Τσέλσι. Οι γείτονες περιλαμβάνουν τους βασιλείς Γουίλιαμ, Κέιτ και Χάρι.

Ωστόσο, οι χτυπημένοι από τη φτώχεια κάτοικοι του καταδικασμένου πύργου ζήτησαν από τις αρχές να ακούσουν τους φόβους τους για μια μεγάλη φωτιά εδώ και χρόνια. Αγανακτισμένη και απελπισμένη, η ομάδα δράσης του Grenfell αναγνώρισε την ήττα της τον Νοέμβριο, συγκρίνοντας τον Kensington and Chelsea Tenant Management Organization (τον οργανισμό διαχείρισης του ακινήτου) με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και προβλέποντας ότι μόνο μια καταστροφική κόλαση θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες τους να δράσουν.

"Έχουμε πολλές φορές γράψει στο διαδίκτυο σχετικά με την πυρασφάλεια στον Grenfell Tower και πιστεύουμε ότι αυτές οι έρευνες θα αποτελέσουν μέρος καταστροφικών αποδείξεων για την κακή κατάσταση ασφαλείας του KCTMO σε περίπτωση που μια φωτιά θα επηρεάσει κάποιο άλλο ακίνητό τους και θα προκαλέσει τις ανθρώπινες απώλειες που προβλέπουμε ", έγραψαν πέρυσι.

Μια πυρκαγιά που πιστεύεται ότι ξεκίνησε από ένα διαμέρισμα σε έναν από τους κάτω ορόφους εξαπλώθηκε στο κτίριο μέσα σε 20 λεπτά. Στους κατοίκους που κάλεσαν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είπαν να παραμείνουν στη θέση τους, αντί να προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Οι αρχές αναγνωρίζουν τώρα ότι μπορεί να μην είναι ποτέ σε θέση να εντοπίσουν κάποια από αυτά τα θύματα. Καθώς ο καπνός και οι φλόγες έγιναν πιο έντονα, ορισμένοι πήδηξαν από το φλεγόμενο κτίριο. Πετούσαν παιδιά από παράθυρα για να τα πιάσει ο κόσμος από κάτω.

Σε αντίθεση με τις ιδιωτικές ακριβές πολυκατοικίες που χτίστηκαν για πλουσιότερες οικογένειες και επιχειρήσεις στο κεντρικό Λονδίνο, ο Grenfell δεν είχε σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης και μόνο μία σκάλα. Οι Times έγραψαν ότι η επένδυση που χρησιμοποιήθηκε σε μια ανακαίνιση το περασμένο καλοκαίρι έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ για χρήση σε πολυώροφα κτίρια. Εκείνοι που εποπτεύουν την κατασκευή φέρεται να επέλεξαν να αγοράσουν τα πάνελ των 28 δολαρίων αντί των πυρίμαχων πάνελ των 30 δολαρίων. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι τους εξοικονόμησε περίπου 6.000 δολάρια συνολικά.

Καθώς καπνοί συνεχίζουν να βγαίνουν από τα μαυρισμένα αποκαΐδια του κτιρίου - όπου τουλάχιστον 30 άνθρωποι επιβεβαιώνεται ότι έχουν πεθάνει - οι ηγέτες της Βρετανίας έφτασαν στη σκηνή την Πέμπτη. Οι ενστικτώδεις προσεγγίσεις τους στη φρίκη δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία προσπαθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφία των Συντηρητικών μετά τις ταπεινές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, αρνήθηκε να συναντηθεί με οποιονδήποτε από τους επιζώντες ή τα μέλη της καταστραφείσας κοινότητας - πιθανώς από το φόβο μιας εχθρικής υποδοχής που θα καταγράψουν οι κάμερες. Αντ 'αυτού συναντήθηκε ιδιωτικά με τους πρώτους που κατέφθασαν στο σημείο και διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, και στη συνέχεια μπήκε στο θωρακισμένο αυτοκίνητό της και επέστρεψε σπίτι της, στην Downing Street.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αριστερός αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, υιοθέτησε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Τον είδαμε να αγκαλιάζει επιζώντες, να δέχεται ερωτήσεις από τους εξοργισμένους κατοίκους και να απαιτεί δράση ώστε να στεγαστούν όσοι έχασαν τα πάντα. Καθώς μια γυναίκα ξέσπασε σε δάκρυα εκφράζοντας τους φόβους της για ένα αγνοούμενο κορίτσι ηλικίας 12 ετών, ο Κόρμπιν έβαλε το χέρι γύρω από τον ώμο της και την αγκάλιασε σφιχτά. Μια άλλη γυναίκα είπε στον Κόρμπιν: "Η Τερέζα Μέι ήταν εδώ, αλλά δεν μίλησε σε κανέναν από εμάς. Ήταν σκατά".

Ακριβώς μόλις απέτυχε στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία της, η Μέι ερμήνευσε εσφαλμένα τη διάθεση του λαού. Έχει ζητήσει μια πλήρη δημόσια έρευνα για τη φωτιά, αλλά ο δίκαιος θυμός από μια καταστροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε αυτή την κλίμακα δεν μπορεί να ματαιωθεί τόσο εύκολα. Η αποτυχία της να συναντήσει τους πληγέντες από την καταστροφή έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες συγκρίσεις με την απάντηση του Τζορτζ Μπους στον τυφώνα Κατρίνα.

Ο Μάικλ Πορτίλο, πρώην αναπληρωτής ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι θα έπρεπε να ήταν μαζί με τους κατοίκους. "Αλίμονο, η κυρία Μάη εξακολουθεί να είναι αυτό που ήταν κατά τις τελευταίες πέντε ή έξι εβδομάδες. Ήθελε μια τελείως ελεγχόμενη κατάσταση στην οποία δεν χρησιμοποίησε την ανθρωπιά της" είπε στο BBC. Με την εξουσία της Μέι να κρέμεται από μια κλωστή μετά τις εκλογές, οι Συντηρητικοί φοβούνται ότι το λαϊκιστικό Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν βρίσκεται στο χείλος της εξουσίας. Εάν πέσει η μειοψηφική κυβέρνηση, είναι πλέον δυνατόν να φανταστούμε ότι οι Εργατικοί μπορεί να εξασφαλίσουν τις περισσότερες έδρες σε επερχόμενες εκλογές.

Ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας, κατά τα οποία το 40% των ψηφοφόρων υποστήριξε ένα ριζοσπαστικό αριστερό μανιφέστο των Εργατικών, ο Κόρμπιν έθεσε την προοπτική να καταλάβουν κενά σπίτια που ανήκουν σε ξένους επενδυτές, προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειες που είχαν καεί τα σπίτια τους πάνω από τον παράδεισο των δισεκατομμυριούχων του Λονδίνου. "Το νότιο τμήμα του Κένσινγκτον είναι απίστευτα πλούσιο, είναι το πλουσιότερο τμήμα της χώρας. Το διαμέρισμα όπου ξέσπασε αυτή η πυρκαγιά είναι, νομίζω, το φτωχότερο διαμέρισμα σε ολόκληρη τη χώρα ", δήλωσε ο Κόρμπιν στην Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη. "Πρέπει να βρεθούν ακίνητα, να δημευθούν εάν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι αυτοί θα βρουν στέγη σε τοπικό επίπεδο. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό ότι στο Λονδίνο υπάρχουν κτίρια πολυτελείας και πολυτελή διαμερίσματα που διατηρούνται ως ιδιωτικές μελλοντικές επενδύσεις real estate, ενώ οι άστεγοι και οι φτωχοί αναζητούν μέρος για να ζήσουν".

Τα λόγια του θα φανούν ελκυστικά σε πολλούς ενάντια στους φαινομενικά άκαμπτους Συντηρητικούς. Πέρυσι, οι Εργατικοί υπέβαλαν μία τροπολογία σε νομοσχέδιο για τη στέγαση, που θα απαιτούσε από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες να εξασφαλίσουν ότι τα ακίνητα που εκμισθώνουν ήταν "κατάλληλα για ανθρώπινη κατοίκηση". Καταψηφίστηκε από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση θα αυξήσει τα ενοίκια.

Η αλλαγή του νόμου δεν θα είχε επηρεάσει τη δημόσια στέγη, όπως ο πύργος που πυρπολήθηκε αυτή την εβδομάδα, αλλά έχει καταγράψει τη διάθεση. Σύμφωνα με το μητρώο συμφερόντων του Κοινοβουλίου, 72 βουλευτές που ψήφισαν κατά της τροπολογίας ήταν οι ίδιοι ιδιοκτήτες. Ο κατάλογος των βουλευτών αυτών δημοσιοποιήθηκε στα social media το περασμένο έτος και τα ονόματα της ντροπής επέστρεψαν με εκδικητικό τόνο τις μέρες που οι φλόγες σάρωσαν τον Grenfell.

Ακόμα χειρότερα για τους Συντηρητικούς, ο Γκάβιν Μπάργουελ ήταν ο υπουργός στέγασης μέχρι αυτό το μήνα και δεν κατάφερε να παραδώσει μια αναφορά για τους κινδύνους πυρκαγιάς σε πολυώροφα κτίρια την οποία είχε υποσχεθεί. Η Μέι τον διόρισε ως νέο επικεφαλής του προσωπικού μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Βοηθούμενοι από την αδέξια πολιτική της Μέι, οι Εργατικοί κατάφεραν απρόσμενα να μετατρέψουν την τρομοκρατική επίθεση της Γέφυρας του Λονδίνου σε μια συζήτηση σχετικά με τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα ίδια θέματα συζητούνται σήμερα στη Βρετανία, ιδίως καθώς οι περικοπές των Συντηρητικών -που επιβλέπονται από τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο- έχουν οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία. Μόνο στο Λονδίνο, 10 πυροσβεστικοί σταθμοί έχουν κλείσει, 27 πυροσβεστικοί κινητήρες έχουν καταργηθεί και 600 θέσεις εργασίας πυροσβεστών έχουν χαθεί από το 2010. Με την οικονομία να πιέζεται ήδη υπό την απειλή του Brexit, η Βρετανία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να αναδείξει την πιο αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της.

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
λονδινο, μπλοκ, chelsea, times, καλοκαιρι, ηπα, εκλογες, αντ, δραση, bbc, βουλη, real, media, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, φωτια, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, βουλευτες, βγαινουν, αντ, ακινητα, αστυνομια, αυτοκινητο, γυναικα, ηγετης, ηπα, ηττα, οικονομια, ονοματα, πυροσβεστικη, φτωχεια, bbc, real, times, απιστευτα, εβδομαδες, βρισκεται, γουιλιαμ, δακρυα, διαδικτυο, ευκολα, ειπαν, ειπε, εκστρατεια, εβδομαδα, εξι, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ετων, ετος, ζωη, ιδεα, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θυμος, καμερες, κειτ, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κλιμακα, κομμα, κτιριο, κτιρια, λογια, μαη, μπλοκ, ομαδα, παντα, παιδια, πεμπτη, πυροσβεστικη υπηρεσια, συζητηση, συνεχεια, σπιτι, σπιτια, τιμη, τμημα, τσελσι, χερι, χειροτερα, chelsea, ερωτησεις, ετοιμη, ηγετες, χωρα, κλωστη, media, σκηνη, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα