Μπλοκάρει την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR η Κομισιόν

Ένα ακόμη βρόμικο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας με πιθανά επιχειρηματικά συμφέροντα και γεωπολιτικές ισορροπίες, παίζει η Κομισιόν. Την ίδια στιγμή που οι δανειστές πιέζουν για αποκρατικοποιήσεις και μας «βάζουν χέρι» που καθυστερούμε, οι ίδιοι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών μπλοκάρουν την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR η οποία ήταν και η μόνη που κατέθεσε προσφορά.

«Η

Κομισιόν έχει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στην νέα οντότητα να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της SOCAR στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση της ελληνικής εταιρείας στην SOCAR η οποία ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για την αγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ, έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Την Τετάρτη έληγε η αρχική διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασίσουν αν η συμφωνία συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν έχει στη διάθεση της 90 εργάσιμες ημέρες, μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2015, για να λάβει την τελική απόφαση για το ζήτημα. Μέχρι τότε «παγώνουν» όλες οι διαδικασίες.

Πηγές που ξέρουν καλά το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή επισημαίνουν ότι κάποιοι έχουν βάλει το χέρι τους στο «μπλόκο» της εξαγοράς. Πιθανότατα κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα εμπλέκονται στην υπόθεση γιατί δεν θέλουν να περάσει ο έλεγχος του φυσικού αερίου σε αζέρικα χέρια. Ίσως δε να εμπλέκεται και η Ρωσία που φοβάται ότι θα χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής της στην περιοχή αν η σημαντική ΔΕΣΦΑ περάσει στον έλεγχο της SOCAR. Όμως, οι Ρώσοι ήταν αυτοί που μόνοι τους έκαναν πίσω στον σχετικό διαγωνισμό. Τώρα τι ζητάνε κι αυτοί και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί τους;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα