Μπαράζ παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι λόγω Brexit

Παραιτήθηκε σήμερα ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολούθησε η υπουργός

Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Νωρίτερα ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριαμσό του στο Twitter.

Εργατικό Κόμμα: Η Μέι στερείται πλέον κύρους για να φέρει εις πέρας το Brexit

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Σύνοδος κορυφής στις 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί η συμφωνία για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία.

"Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30" τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

"Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη", οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν "αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους", πρόσθεσε ο Τουσκ.

"Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλά σχόλια", σχολίασε.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

"Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγεται, αλλά θα κάνω ο,τιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας", κατέληξε ο Τουσκ.

Η δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση "θα είναι εντατική", δήλωσε από την πλευρά του μετά την συνάντηση που είχε με τον Τουσκ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

"Στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο", υπογράμμισε.

Η ΕΕ και η Βρετανία κατέληξαν την Τετάρτη το βράδυ σ ένα σχέδιο συμφωνίας σχεδόν 600 σελίδων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση.

Το σχέδιο συμφωνίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεμιτό ανταγωνισμό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήματα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναμίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζεται στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα