Πεδίο βολής Τσίπρα η Συνταγματική Αναθεώρηση - Στο στόχαστρο και το ΚΙΝΑΛ

Παρακολουθώντας κανείς τις (ουκ ολίγες) παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα χθες στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ήταν καθόλα ευκρινές πού το πήγαινε ο Πρωθυπουργός και πώς σκοπεύει να κινηθεί το επόμενο (μικρότερο ή μεγαλύτερο) προεκλογικό διάστημα:

Πόλωση όσο πιο ακραία γίνεται με τη Ν.Δ προς τέρψη της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και πλαγιοκόπημα του ΚΙΝΑΛαξιοποιώντας υποθέσεις όπως Τσοχατζόπουλου- Παπαντωνίου ( και της στήριξης

της ευρωσοσιαλδημοκρατίας) , για τη διεκδίκηση των προικώων της Κεντροαριστεράς.

Είτε σκοπεύει να πάει σε εθνικές κάλπες τον Μάϊο, είτε- όπως επιμένουν πολλοί συνομιλητές του, τον Οκτώβριο- ο κ. Τσίπραςείναι βέβαιο ότι έχει ξεκινήσει διμέτωπο προεκλογικό αγώνα με το βλέμμα κυρίως στη Ν.Δ μεν αλλά και επιθετικές κλεφτές ματιές προς το ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά, όπου βλέπει δεξαμενή ψήφων προς "υφαρπαγή".

Σφυροκόπημα σε Ν.Δ με ατζέντα "φιλελεύθερη"

Και εάν η συζήτηση στη Βουλή χθες, κατέληξε σε ματς με την Ν.Δ τόσο για την διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, όσο και για το εάν δεσμεύει η παρούσα διαδικασία την επόμενη Βουλή, η στόχευση Τσίπρα απέναντι στον κ. Μητσοτάκη ήταν σαφής:

Αφενός να τον εμφανίσει ως ανάλγητο νεοφιλελεύθερο αφετέρου ως "λαϊκιστή" που δεν διστάζει να αλλάξει πάγιες θέσεις του προκειμένου να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Εξ' ού και πότε του επιτέθηκε για το αίτημα της Ν.Δ περί αλλαγής του άρθρου 16 που επιτρέπει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και πότε για την δήλωσή του ότι η συμφωνία Τσίπρα- Αρχιεπισκόπου δεν δεσμεύει τη Ν.Δ.

Στο μεν πρώτο πεδίο, αυτό των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ο κ. Τσίπρας με μια εντελώς παρωχημένη επιχειρηματολογία, χρέωσε στον κ. Μητσοτάκη επιθυμία να έχουν δυνατότητα αξιοπρεπούς εκπαίδευσης μόνον οι κληρονόμοι και οι γόνοι εύπορων οικογενειών ( οι χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν κάθε χρόνο τα παιδιά τους για σπουδές όπου γης, μάλλον ούτε είναι ούτε αισθάνονται κροίσοι).

Στο δε δεύτερο, της "θωπείας" των ιερέων στην κόντρα τους με τον κ. Ιερώνυμο για τα μισθολογικά τους, ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη για αντικρατιστή a la carte: Θέλετε μικρότερο Δημόσιο αλλά θέλετε και να αμείβονται από αυτό οι ιερείς, είπε, κλείνοντας το μάτι σε φιλελεύθερο - κοινωνικά τουλάχιστον- ακροατήριο.

Ούτως ή άλλως το μοτίβο των εφεξής επιθέσεών του προς τη Ν.Δ ο κ. Τσίπρας το σκιαγράφησε χθες λακωνικότατα με τη φράση: Έχετε γίνει ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, είπε επιχειρώντας να "ερεθίσει" τα ανακλαστικά (και) των καραμανλικών ψηφοφόρων.

Τα προικιά της Κεντροαριστεράς

Σε ό,τι αφορά την Φώφη Γεννηματά, το μείγμα του σφυροκοπήματος Τσίπρα είχε άλλο ύφος και στόχευση.

Απευθύνθηκε στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ (και με τον ...ευρωσοσιαλδημοκρατικό αέρα που πήρε το σαββατοκύριακο) περίπου σαν το "μαύρο πρόβατο" μιας οικογένειας, για το οποίο πολύ θλίβεται (sic) που πήρε λάθος δρόμο.

Της χρέωσε ότι με τη στρατηγική που ακολουθεί είναι σαν να προσδοκά τη νίκη της Ν.Δ ( είναι προφανές ότι στόχευσε σε αντιδεξιά αισθήματα των ψηφοφόρων του πρώην ΠΑΣΟΚ) , καταλήγοντας ότι τελικώς αυτό που θα καταφέρει είναι η στρατηγική ήττα της παράταξής σας.

Μέσω της κ. Γεννηματά πάντως, αξιοποιώντας το μομέντουμ της υπόθεσης Παπαντωνίου και του ανοίγματος των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε ευκαιρία να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του περί "περιστασιακών ενοίκων", λέγοντας στην κ. Γεννηματά:

"Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αισθάνονται μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και όποιος πήρε την εντολή του ελληνικού λαού και βρίσκεται στη θέση της εκτελεστικής εξουσίας αν δεν είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ να είναι περιστασιακός ένοικος.

Ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος...".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα