Άστεγοι λουσμένοι στο φως της σπατάλης και της ... αδιαφορίας

08:20 7/9/2014 - Πηγή: Antinews

Αν υπάρχει ένα σημείο στο κέντρο της Αθήνας που αντικατοπτρίζει την Ελλάδα που πεθαίνει, είναι η Στοά Εμπόρων επί της οδού Βουλής. Μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, και μερικές εκατοντάδες από τη Βουλή. Μόνον που η Ελλάδα πεθαίνει λουσμένη

στο ... φώς της ανοησίας.

Προ ετών, η Στοά ήταν γεμάτη με καταστήματα. Τώρα όλα έχουν κλείσει. Κι' όμως, όλες οι ταμπέλες και οι φωτεινές επιγραφές τους είναι αναμμένες μέρα – νύχτα. Γιατί; Προφανώς, κάποιοι θεωρούν ότι με το άπλετο φως, προωθούν την τουριστική εικόνα της Αθήνας. Αυτό κι΄ αν είναι ανοησία. Το μόνο που κάνουν, είναι να φαίνονται καθαρότερα, και τη νύχτα, οι άστεγοι, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στη Στοά. Απλά, δηλαδή, φωταγωγούν την αθλιότητα, την απελπισία και την κατάρρευση της χώρας.

[photo_1]

Μάλιστα, αυτοί που έλαβαν την απόφαση να φωταγωγούν συνεχώς τη Στοά, οργάνωσαν διάφορα χάπενινγκ, με καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν τις προσόψεις των -κλειστών πλέον- καταστημάτων, να κολλάνε αυτοκόλλητα, κ.ο.κ. Και, βέβαια, ένας από τους διοργανωτές ήταν ο Δήμος Αθηναίων. Ωραία και χαριτωμένα όλα αυτά, αλλά, ακόμα καλύτερα θα ήταν να κοιτάξουν πως θα εκμεταλλευτούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και κυρίως πως θα ξανανοίξουν εκεί μαγαζιά, ή, εν πάση περιπτώσει, πως θα φτιάξουν κάτι άλλο εκεί που και έσοδα θα φέρει και θα αποτελεί μια τονωτική ένεση για το κέντρο της Αθήνας.

[photo_2]

Η Στοά Εμπόρων βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων. Το ίδιο το κτίριο είναι ένα υπέροχο δείγμα της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιόδου, το οποίο, όμως, ουσιαστικά σήμερα είναι απολύτως εγκαταλελειμμένο (το Ταμείο Εμπόρων έχει εδώ και χρόνια έχει μεταφερθεί). Τι θα γίνει με το κτίριο; Το πιθανότερο, θα το πάρουν κοψοχρονιάς κάποιοι επιτήδειοι “επιχειρηματίες”, οι οποίοι, εξάλλου, έχουν βάλει στο μάτι πολλά κτίρια-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας.

[photo_3]

Όπως και να 'χει, ας κάνουν κάτι. Τι το αφήνουν έτσι, ανεκμετάλλευτο, εκεί, και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, με τις δήθεν εικαστικές παρεμβάσεις τους, αφήνουν αναμμένες 40-50 φωτεινές επιγραφές. Με τα χρήματα που πληρώνουν για το ηλεκτρικό που ξοδεύουν, θα μπορούσαν να πληρώσουν για τη στέγη και το φαγητό τουλάχιστον των αστέγων που κοιμούνται εκεί τις νύχτες. Και μην τολμήσει κανείς να σκεφτεί ότι η “λύση” είναι να διώξουν τους άστεγους από εκεί, όπως συνήθως σκέφτονται κάποιοι “φωστήρες”. Η αθλιότητα δεν εξαλείφεται με αστυνομικές “σκούπες”. Απλά, έτσι, την κρύβουν κάτω από το χαλί.

[photo_4]

Η εικόνα του συγκεκριμένου κτιρίου αντικατοπτρίζει γενικότερα την υποβάθμιση του παλιού εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Και επί της οδού Βουλής, και επί της Κολοκοτρώνη, αλλά και σε πολλούς άλλους δρόμους του εμπορικού κέντρου, τα καταστήματα κλείνουν -ή έχουν κλείσει- σωρηδόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εξακολουθούν να μένουν ξενοίκιαστα. Σε άλλες, πολλές περιπτώσεις όμως, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (τι άλλο;) μπαράκια. Σήμερα, το εμπορικό τρίγωνο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο μπαρ. Και, όλως παραδόξως, συνεχίζουν να ανοίγουν κι άλλα. Αυτή την “ανάπτυξη” θέλουμε για τη χώρα; Τα μπαράκια και τα φαγάδικα, είναι χαρακτηριστική απόδειξη της υπανάπτυξης και του θανάτου αυτής της χώρας, εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούνται.

[photo_5]

[photo_6]

Ρεπορτάζ και φωτό antinews

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα