Ρήξη Σαμαρά - Ερντογάν

09:03 6/9/2014 - Πηγή: Antinews

Σε πολύ βαρύ κλίμα και κάτω από την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και τα νέα θέματα που εγείρει, έγινε η συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν εκτός έδρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η 40λεπτη συνάντηση χειροτέρευσε τις σχέσεις των δύο χωρών παρά έριξε γέφυρες για μια προσέγγιση στα θέματα που χρονίζουν.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν ήταν τόσο προκλητικός που ζήτησε ακόμη και ενημέρωση για το αντιρατσιστικό, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη που είχε κάνει πριν μερικές

ημέρες το antinews. Οι πληροφορίες λένε ότι ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

Καθαρή παρέμβαση στα εσωτερικά δηλαδή. Επεισόδιο με τον κ. Σαμαρά έγινε όμως όταν ο Τούρκος σουλτάνος μίλησε για το Κυπριακό. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

[photo_1]

Κάπου εκεί χάλασε το κλίμα καθώς φάνηκε ότι η ευγένεια δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος σε μια συνάντηση με τους Τούρκους. Και φάνηκε ότι ο Ερντογάν θέλει να ανοίξει θέμα Κυπριακού και να δημιουργήσει ακόμη και συνθήκες... πολεμικού κλίματος στην περιοχή.

Αν και η συνάντηση άνοιξε με ευχαριστίες για το τηλέφωνο του Σαμαρά στον Τούρκο πρόεδρο για την εκλογή του, έκλεισε τελικά με... πόλεμο και τα διπλωματικά επεισόδια θα συνεχιστούν. Κουβέντα φυσικά από τον Ερντογάν για τους λαθρομετανάστες που μεταφέρουν με καράβια οι συμπατριώτες του. Κουβέντα για την Πόλη και τα δικαιώματα των Ελλήνων. Αδιαλλαξία για το Αιγαίο και τα οικόπεδα με το πετρέλαιο.

«Είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή«, είπε ο Ερντογάν αλλά σίγουρα δεν το εννοεί. Και το απέδειξε με τις θέσεις του για δύο κράτη στην πολύπαθη Κύπρο.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδος και οι δύο άντρες συνομίλησαν για 40 λεπτά Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα Πρωθυπουργό προσγειώθηκε στο Κάρντιφ το πρωί της Πέμπτης και ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στο Σέλτικ Μάνορ, στο Νιούπορτ , συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πόλη της Ουαλίας βρισκόταν ήδη από την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα