Πως το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζει την κυβέρνησή του

09:35 6/9/2014 - Πηγή: Antinews

Σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την έρημο της βορειοανατολικής Συρίας, το υπερ-σκληροπυρηνικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα έχει εισχωρήσει σε σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Το Ισλαμικό Κράτος, που φημίζεται για τους αποκεφαλισμούς, τις σταυρώσεις και τις μαζικές εκτελέσεις, παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και νερό, πληρώνει τους μισθούς, ελέγχει την κυκλοφορία και διαχειρίζεται σχεδόν τα πάντα, από τα αρτοποιεία και τις τράπεζες ως τα σχολεία,

τα δικαστήρια και τα τζαμιά.

Ενώ η ανελέητη τακτική του στη μάχη και η επιβολή ενός αυστηρού οράματος του ισλαμικού νόμου έχουν κάνει την ομάδα πρωτοσέλιδο πολλές φορές, οι κάτοικοι λένε ότι μεγάλο μέρος της δύναμής της έγκειται στην αποτελεσματικότητα και συχνά στην βαθιά ρεαλιστική ικανότητά της να κυβερνά. Η ανατολική επαρχία της Συρίας, Ράκα, παρέχει την καλύτερη απεικόνιση των μεθόδων τους. Τα μέλη του IS κρατούν την επαρχία ως ένα παράδειγμα της ζωής υπό το ισλαμικό «χαλιφάτο», που ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα εκτείνεται από την Κίνα ως την Ευρώπη. Στην επαρχιακή, γεμάτη σκόνη πρωτεύουσα, όπου πριν τον πόλεμο στη Συρία κατοικούσαν 250.000 άνθρωποι, η ομάδα ελέγχει σχεδόν κάθε όργανο ή δημόσια υπηρεσία. «Ας είμαστε ειλικρινείς, κάνουν τεράστιο θεσμικό έργο. Είναι εντυπωσιακό» δήλωσε στο Reuters ένας ακτιβιστής από τη Ράκα, ο οποίος τώρα ζει σε μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

Σε συνεντεύξεις που πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, οι κάτοικοι, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και ακόμη και οι ακτιβιστές εναντίον του IS περιγράφουν πως έχει δημιουργηθεί μια δομή παρόμοια με μια σύγχρονη κυβέρνηση, σε λιγότερο από ένα χρόνο, υπό τον αρχηγό της ομάδας Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ενσωματωθεί τόσο καλά στην καθημερινότητα σε μέρη όπως η Ράκα, που θα είναι σχεδόν αδύνατο τα αεροσκάφη των ΗΠΑ - πόσο μάλλον οι ιρακινές, συριακές και κουρδικές δυνάμεις - να τους ξεριζώσουν μόνο με τη βία.

Η «νύφη της επανάστασης»

Πέρυσι, η Ράκα έγινε η πρώτη πόλη που έπεσε στους αντάρτες που αγωνίζονταν για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Την ονόμασαν «Νύφη της Επανάστασης». Διάφορες ομάδες ανταρτών, από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές ως μετριοπαθείς, κυριάρχησαν στην πόλη. Μέσα σε ένα χρόνο, το Ισλαμικό Κράτος είχε εξαλείψει ανελέητα όλες τις αντίπαλες ομάδες. Ακτιβιστές που αντιτάχθηκαν στην ομάδα σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν, ή διέφυγαν στην Τουρκία. Το αλκοόλ είχε απαγορευτεί. Τα καταστήματα έκλειναν από το απόγευμα και οι δρόμοι ήταν άδειοι από το σούρουπο. Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο - συμπεριλαμβανομένων και των κοντινών πόλεων - επιτράπηκε μόνο μέσα από το μιντιακό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους. Οι αντάρτες και ακτιβιστές οι οποίοι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό «μετανόησαν», μια διαδικασία μέσω της οποίας δήλωναν πίστη στον Μπαγκντάντι και συγχωρούνταν για τις «αμαρτίες» τους κατά του ισλαμικού κράτους. Όμως, μετά την αρχική καταστολή, η ομάδα άρχισε τη δημιουργία υπηρεσιών και θεσμών - δηλώνοντας σαφώς ότι σκόπευε να μείνει και να χρησιμοποιήσει την περιοχή ως βάση, στην προσπάθειά της να εξαλείψει τα εθνικά σύνορα και να ιδρύσει ένα ισλαμικό «κράτος». Η ομάδα έχει πλέον αποκαταστήσει και αναδιαρθρώσει όλα τα θεσμικά όργανα που σχετίζονται με υπηρεσίες, όπως ένα γραφείο προστασίας των καταναλωτών και την πολιτική δικαιοσύνη.

Βιαιότητα και πραγματισμός

Τον τελευταίο καιρό έχουν βγει στη δημοσιότητα πολλές εικόνες βιαιότητας από το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά η βία της ομάδας δεν υπήρξε εντελώς αδιάκριτη. Όταν υπάρχει συμφέρον διαπραγματεύεται με επιχειρηματίες πιστούς στον Άσαντ. Σύμφωνα με έναν μαχητή, ένας πρώην υπάλληλος του Άσαντ είναι πλέον υπεύθυνος των μύλων και της διανομής αλευριού στα αρτοποιεία της Ράκα. Οι εργαζόμενοι στο φράγμα της Ράκα, που παρέχει στην πόλη ηλεκτρική ενέργεια και νερό, παρέμειναν στις θέσεις τους. Η προθυμία του Ισλαμικού Κράτους να χρησιμοποιήσει τους πρώην υπαλλήλους του Άσαντ δείχνει έναν πραγματισμό ζωτικής σημασίας στην επιτυχία του να διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Έχουν επίσης βοήθεια από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έχουν έρθει από χώρες όπως η Βόρεια Αφρική και η Ευρώπη. Ο άνθρωπος που ο Μπαγκντάντι έχει διορίσει για να διαχειριστεί και να αναπτύξει τις τηλεπικοινωνίες της Ράκα, για παράδειγμα, είναι ένας Τυνήσιος με διδακτορικό στο θέμα, που εγκατέλειψε την Τυνησία για να ενταχθεί στην ομάδα και να υπηρετήσει «το κράτος». Αντανακλώντας τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους ότι είναι μια κυβέρνηση - και όχι απλώς μια μαχητική ομάδα που τυχαίνει να κυβερνά - ο Μπαγκντάντι έχει διαχωρίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από την πολιτική διοίκηση, αναθέτοντας σε μαχητές μόνο αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες.

Αντ 'αυτού, ο Μπαγκντάντι έχει ορίσει πολιτικούς εκπροσώπους που ονομάζει "γουάλις", ένας ισλαμικός όρος που περιγράφει κάτι παρόμοιο με υπουργό, για να διαχειρίζονται ιδρύματα και να αναπτύξουν τους τομείς τους. Οι διοικητικές περιφέρειες χωρίζονται σε «επαρχίες», οι οποίες μερικές φορές ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες διαιρέσεις, αλλά, όπως με την περίπτωση της πρόσφατα συσταθείσας επαρχίας αλ-Φουράτ, μπορούν να υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.

Μαχητές και εργαζόμενοι λαμβάνουν ένα μισθό από ένα τμήμα που ονομάζεται Μουσουλμανικός Οικονομικός Οίκος, το οποίο είναι κάτι σαν υπουργείο Οικονομικών και τράπεζα που στοχεύει στη μείωση της φτώχειας. Οι μαχητές λαμβάνουν στέγαση - κυρίως από σπίτια που κατασχέθηκαν από ντόπιους μη σουνίτες ή από κρατικούς υπαλλήλους οι οποίοι έφυγαν από την περιοχή -καθώς και περίπου 400 - 600 δολάρια το μήνα, αρκετά για να πληρώσουν τα απαραίτητα στην φτωχή βορειοανατολική Συρία. Ένας μαχητής είπε ότι δόθηκαν χρήματα σε φτωχές οικογένειες. Μια χήρα μπορεί να λάβει 100 δολάρια για τον εαυτό της και για κάθε παιδί που έχει.

Οι τιμές επίσης διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Οι έμποροι που εκμεταλλεύονται τιμωρούνται και τους προειδοποιούν ότι θα τους φυλακίσουν αν τους ξαναπιάσουν. Η ομάδα έχει επίσης επιβάλει ισλαμικό φόρο στους πλούσιους, τους εμπόρους και τις οικογένειες. «Εφαρμόζουμε το Ισλάμ και το ζακάτ είναι ένας ισλαμικός φόρος που επιβάλλεται από τον Θεό», είπε ένας τζιχαντιστής της Ράκα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος λαμβάνει επίσης δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την πώληση του πετρελαίου από τις πηγές που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ, σε τούρκους και ιρακινούς επιχειρηματίες και από την είσπραξη λύτρων για ομήρους που έχει πάρει.

Τζιχάντ νέας γενιάς

Παρά το γεγονός ότι ο ρεαλισμός υπήρξε το κλειδί για την επιτυχία της ομάδας, η ιδεολογία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την κυριαρχία της. Ανακηρύσσοντας το χαλιφάτο και τη δημιουργία ενός «κράτους», ο Μπαγκντάντι είχε στόχο να προσελκύσει ξένους τζιχαντιστές και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Οι υποστηρικτές λένε ότι χιλιάδες ανταποκρίθηκαν. Την ίδια στιγμή, πλούσιοι ισλαμιστές από όλο τον κόσμο έχουν στείλει χρήματα για να υποστηρίξουν το χαλιφάτο στη Ράκα, λένε οι τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με πηγές, η ομάδα διατηρεί τρία εργοστάσια όπλων, κυρίως σχεδιασμένα για την κατασκευή πυραύλων. Ξένοι επιστήμονες - συμπεριλαμβανομένων και μουσουλμάνων από την Κίνα, όπως ισχυρίζονται οι μαχητές - φυλάσσονται σε μια ιδιωτική τοποθεσία με σωματοφύλακες. Η ομάδα έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην επόμενη γενιά, διδάσκοντας σε παιδιά την ιδεολογία της. Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια προγράμματα περιλαμβάνουν πλέον περισσότερα πράγματα για το Ισλάμ.

Η ομάδα δέχεται επίσης τις γυναίκες που θέλουν να πολεμήσουν - είναι εκπαιδευμένες για «το πραγματικό Ισλάμ» και τους λόγους για τους οποίους αγωνίζονται. Οι ισλαμικές ομάδες εκπαίδευσης διοργανώνονται σε τζαμιά για νεοαφιχθέντες μαχητές, οι οποίοι, σύμφωνα με μαχητές στην Ράκα, συγκεντρώνονται πλέον σε έδαφος ελεγχόμενο από το Ισλαμικό Κράτος σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς από όταν ο Μπαγκντάντι κήρυξε την «χαλιφάτο». «Κάθε τρεις μέρες λαμβάνουμε τουλάχιστον 1.000 μαχητές. Τα διαμερίσματα πλημμυρίζουν με μουτζαχεντίν. Ξεμείναμε από μέρη για να τους βάλουμε» δήλωσε ένας Άραβας τζιχαντιστής.

http://www.reuters.com/article/2014/09/04/us-syria-crisis-raqqa-insight-idUSKBN0GZ0D120140904

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα