Αποφύγαμε προς το παρόν τις γκρίζες ζώνες. Μέχρι πότε;

Οι προϋποθέσεις για την πρώτη σοβαρή διπλωματική ήττα της χώρας και προσωπικά του Τσίπρα έχουν τεθεί. Η σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πήρε κάποιες αποφάσεις που μένει να φανεί πως θα προχωρήσουν στη ζωή. Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της και τις σχέσεις της με τη Γερμανία και είναι επίσης σίγουρο ότι σημαίνει πολλά περισσότερα η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ

στην Τουρκία και οι επαφές που θα έχει με τον Ερντογάν.

Η σύνοδος αυτή ολοκληρώθηκε έχοντας πέσει στο τραπέζι με πρωτοβουλία του Βερολίνου αλλά και κύκλων των Βρυξελλών η λογική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο με το μανδύα των κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό για να το ξεπεράσει κανείς. Επιπροσθέτως είναι ένα ερώτημα πια τι σημαίνει η αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - Γερμανίας ως προς την εξέλιξη που θα έχει το Κυπριακό, αλλά και τα άλλα εθνικά θέματα της χώρας μας.

Είναι αστειότητα η κυβέρνηση να προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι υποσχόμενη ελάφρυνση στο θέμα του μνημονίου ως αντάλλαγμα υποχωρήσεις στο προσφυγικό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αποθήκη ψυχών και η Τουρκία να προωθεί την κατάργηση της βίζας για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της προς τις χώρες του Σένγκεν. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να δίνονται 500 εκ πάνω κάτω ευρώ και η γείτονες να διαπραγματεύονται 3 δις ευρώ για τους πρόσφυγες και την ίδια ώρα πρακτικά να μη δεσμεύεται για τίποτα ως προς το αν θα τους κρατήσει σε καταυλισμούς στα εδάφη της.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα που αναδεικνύεται αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι η σταθερή πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα του Αλέξη Τσίπρα ως προς την γεωπολιτική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τους Γερμανούς, χωρίς καν να γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν οι διπλωματικές ισορροπίες, μάλλον επιδεινώνουν τη διεθνή θέση της χώρας η οποία έτσι και αλλιώς είναι αρκετά εξασθενημένη εξαιτίας της οικονομικής της κηδεμονίας.

Το έχουμε ξαναγράψει, θα το πούμε και πάλι. Ο πρωθυπουργός οφείλει να κινηθεί υπεύθυνα και να διαμορφώσει συνθήκες ειλικρίνειας και συνεργασίας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για να ενισχυθεί το εθνικό μέτωπο απέναντι σε κρίσιμα για την συνολική πορεία της χώρας προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα