Ελεύθεροι οι Αμερικανοί ναύτες που κρατούσε το Ιράν

Οι 10 Αμερικανοί ναύτες - εννέα άντρες και μία γυναίκα - τους οποίους έθεσε υπό κράτηση ενώ ταξίδευαν από το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν το Ιράν, αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως ανακοίνωσαν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης.

Η μεταφορά έγινε υπό το φως της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας. Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο πλευρών, το Ιράν μετέφερε τους ναύτες σε διεθνή ύδατα, από όπου επιβιβάστηκαν σε πλοίο που θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο

«Χάρι Τρούμαν».

Προηγουμένως, σε συνέντευξή που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο ναυτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν, ανέφερε πως «οι Αμερικανοί ναύτες ανακρίνονται και οι δηλώσεις για ταχεία απελευθέρωσή τους δεν είναι παρά εικασίες». Υποστήριξε ακόμη ότι μετά τη σύλληψη των Αμερικανών ναυτών, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ ενήργησε κατά προκλητικό και μη επαγγελματικό τρόπο για 40 λεπτά, εκτελώντας ελιγμούς στον Κόλπο.

Πάντως, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του επίλεκτου ιρανικού σώματος, ναύαρχος Αλί Φανταβί, είχε δηλώσει πως οι Αμερικανοί ναυτικοί «πιθανότατα» θα απελευθερωθούν. «Η τελική διαταγή θα εκδοθεί σύντομα και πιθανότατα θα απελευθερωθούν» είπε ο Ιρανός ναύαρχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASNIM. «Έπειτα από εξέταση, αποκαλύφθηκε ότι η είσοδος των Αμερικανών ναυτικών στα ιρανικά χωρικά ύδατα οφείλεται σε βλάβη του συστήματος πλοήγησης. Το θέμα βαίνει προς επίλυση» πρόσθεσε.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα