“Αποδιοπομπαίος τράγος” ο κ. Καπελέρης;

08:38 3/1/2012 - Πηγή: Antinews

Όλοι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήξεραν, όλοι συμφωνούσαν με τη ρύθμιση για τα πρόστιμα των βενζινοπωλών, και όλοι έδειξαν ως μοναδικό υπεύθυνο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά από σχετικό αίτημα του προϊστάμενου του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Καπελέρης είναι σαφές ότι δεν λειτούργησε μόνος του, προκειμένου να βρει τη ρύθμιση για τη διαγραφή προστίμων από χιλιάδες βενζινοπώλες που είχαν καταθέσει εκπρόθεσμες

αιτήσεις στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για τη διακίνηση του πετρελαίου. Τη ρύθμιση ήξερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ενώ ακόμη και ο καταγγέλων κ. Διομήδης Σπινέλλης (που προχώρησε στις καταγγελίες αμέσως μετά την παραίτησή του από τη διοίκηση του ΚΕΠΥΟ) είχε διαπιστώσει την αυστηρότητα των προστίμων. Όσο για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αυτός έδειξε την ίδια με τους βενζινοπώλες εκπρόθεσμη ευαισθησία ζητώντας χθες την παραίτηση Καπελέρη όταν η διερεύνηση της υπόθεσης από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς ήταν γνωστή εδώ και εβδομάδες και ο γενικός του γραμματέας είχε καταθέσει ως ύποπτος.

Είναι σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «διϋλίζει τον Καπελέρη» όταν υπάρχει η «κάμηλος των μεγάλων υποθέσεων», που επίσης διερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, όπως είναι οι καταγγελίες για τις μίζες των υποβρυχίων, η παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το σκάνδαλο κερδοσκοπίας με τα ασφάλιστρα κινδύνου ελληνικών ομολόγων, τα περιβόητα CDS.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων (ΓΓΦΤΘ) είχαν προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας» και ότι ίδιος «είχε ζητήσει από τη ΓΓΦΤΘ –παρουσία του Οικονομικού Εισαγγέλεα κ. Πεπόνη– να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων».

Η εισαγγελική παραγγελία του κ. Πεπόνη, βασιζόμενη στην πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη, ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του κ. Καπελέρη καθώς και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων Ευαγγελίας Πανταζή για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Μάλιστα, στην παραγγελία σημειώνεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Μουζακίτη, η ζημιά ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και «αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την Πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Πηγές από το περιβάλλον του κ. Καπελέρη τόνιζαν χθες ότι η υπόθεση έχει ως εξής:

Από την 1η-1-2011 οι λιανοπωλητές-πρατηριούχοι προμηθεύονται το πετρέ
Keywords
Τυχαία Θέματα