Απέτυχαν οι εμπορικές συνομιλίες για συμφωνία ΕΕ-Καναδά

Η Καναδή υπουργός εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προσπάθειες της να επιτύχει μια συμφωνία με την ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία-ορόσημο με τον Καναδά είχαν αποτύχει και ότι θα επέστρεφε με άδεια χέρια. "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη- μέλη. Είναι, όμως, προφανές ότι η ΕΕ δεν είναι πλέον σε θέση να έχει μια διεθνή συμφωνία, ακόμη και με μια χώρα που έχει αξίες σαν τις ευρωπαϊκές όπως ο Καναδάς" είπε κατά την αποχώρησή της από το κοινοβούλιο της Βαλονίας του Βελγίου.

Η περιοχή ήταν το προπύργιο

για τη σφράγιση της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά, "πυρπολώντας" εν τέλει τη συμφωνία για ολόκληρη την ήπειρο. Το δραματικό φιάσκο με το γαλλόφωνο μισό κομμάτι του Βελγίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατηρήσει τις εκτελεστικές εξουσίες επί της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Και κατά πάσα πιθανότητα θα ανησυχήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αξιωματούχοι ελπίζουν να επιτύχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, όταν τελικά φύγει από την Ένωση.

"Ο Καναδάς απογοητεύθηκε, εγώ προσωπικά είμαι πολύ απογοητευμένη, έχω δουλέψει πολύ, πολύ σκληρά. Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε. Είναι πολύ, πολύ λυπηρό, πραγματικά. Αύριο το πρωί, θα είμαι στο σπίτι με τα τρία παιδιά μου" πρόσθεσε η Φρίλαντ περίλυπη.

Η ΕΕ όμως δεν κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τη Φρίλαντ. Ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων της Επιτροπής για την CETA Μάουρο Πετριτσιόνε, ο οποίος ήταν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες νωρίτερα την Παρασκευή, έσπευσε στην Ναμύρ σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με πηγές, με την ελπίδα να διατηρήσει τις συνομιλίες της Επιτροπής με την κυβέρνηση της Βαλονίας. Οι παρατηρήσεις της Φρίλαντ ήρθε μετά από ένα ταραχώδες 24ωρο στις Βρυξέλλες, κατά το οποίο οι ηγέτες της ΕΕ προσπάθησαν σκληρά για να πείσει το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαλονίας να προσφέρει την υποστήριξή του στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά. Ο Πρόεδρος της Βαλονίας Πολ Μανιέτ είπε νωρίτερα ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να υποστηρίξει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά λόγω των ανησυχιών για ένα νομικό πλαίσιο, μέσω του οποίου οι επενδυτές θα είναι σε θέση να μηνύσουν τις κυβερνήσεις.

Η Οττάβα, η οποία ήλπιζε να υπογράψει την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ την επόμενη βδομάδα ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Καναδά, θα πρέπει τώρα να περιμένει για να δει αν οι ανησυχίες της Βαλονίας για τις πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να εξομαλυνθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν πρέπει να κατηγορηθεί για μια αμφιλεγόμενη απόφαση να υποβάλει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά για έγκριση στα περιφερειακά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα ότι το αδιέξοδο για τη συμφωνία θα μπορούσε να επιλυθεί εντός των επόμενων δύο ημερών. Ερωτηθείς εάν ήταν λάθος η αντιμετώπιση της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας, ως "μικτή συμφωνία" - πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο οι κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τα 38 περιφερειακά και εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία- ο Γιούνκερ απάντησε: "Εγώ ποτέ δεν σκέφτομαι τα που άλλοι με έχουν αναγκάσει να διαπράξω".

Ο Γιούνκερ δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον γερμανό αντικαγκελάριο, του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν εγείρει μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με τον δημοκρατικό χαρακτήρα της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, υπερασπίστηκε την απόφαση να ανοίξει η εμπορική συμφωνία στα εθνικά κοινοβούλια, λέγοντας ότι η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων είχε βοηθήσει να επανέλθει η συζήτηση για τη CETA.

"Μπορούμε τώρα μόνο να ελπίζουμε ότι οι τελευταίες διαφωνίες στο Βέλγιο μπορούν να διευθετηθούν με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων", δήλωσε η Μέρκελ. Ή η Επιτροπή θα μπορούσε να αναλάβει τον κίνδυνο να προχωρήσει χωρίς το Βέλγιο, αν και οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν δύσκολο να το κάνει. "Δεδομένης της απόφασης της Επιτροπής να προτείνει την CETA στο Συμβούλιο ως "μικτή συμφωνία", δεν υπάρχει νομική δυνατότητα για την πλήρη νομική εφαρμογή της, χωρίς την έγκριση του Βελγίου" δήλωσε ο Μπρούνο Σιμόες, δικηγόρος στο FratiniVergano, ένα δικηγορικό γραφείο με έδρα τις Βρυξέλλες . "Σε αυτό το στάδιο, το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά νομικό". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια εν εξελίξει υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να αποφασίσει σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να επιτραπεί μια παρόμοια εμπορική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη να είναι "μικτή συμφωνία", θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον προηγούμενο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια με τη CETA. "Η Επιτροπή θα μπορούσε να επιλέξει να πάει ενάντια στις πολιτικές σκοπιμότητες και να επαναφέρει τη CETA ως μια συμφωνία 'μόνο της ΕΕ'", είπε. "Αυτό είναι απίθανο να συμβεί, διότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες πολιτικές επιπλοκές, αλλά θα επέτρεπε στο Συμβούλιο να εγκρίνει την CETA, ακόμη και αν το Βέλγιο δεν ακολουθήσει".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα