Οι ηγέτες της ΕΕ αποφεύγουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Παραμερίζοντας μια επιθετική ώθηση από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν την πρόταση να απειλήσουν με νέες κυρώσεις τη Ρωσία και άλλους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης, παρά τη διαδεδομένη οργή για τις καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές και τις απώλειες αμάχων στο Χαλέπι.

Η αποτυχημένη προσφορά για μια απειλή νέων κυρώσεων

τονίζει τα βαθιά ρήγματα στο μπλοκ, τα οποία εξακολουθούν να περιπλέκουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας συνεκτικής απάντησης σε ένα όλο και πιο επιθετικό Κρεμλίνο. Οι τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις της ΕΕ ήταν πρόθυμες να στείλουν μια προειδοποίηση προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτό που αποκαλούν "θηριωδίες" και "εγκλήματα πολέμου" στη Συρία. Ωστόσο, ορισμένες άλλες χώρες - κυρίως η Ιταλία- υποστήριξαν ότι ακόμη και μια υπόδειξη σωφρονιστικών μέτρων κατά της Ρωσίας ήταν δυνητικά αντιπαραγωγική.

Η συζήτηση για τις επαπειλούμενες πρόσθετες κυρώσεις ήρθε κατά τη διάρκεια του δείπνου της φθινοπωρινής συνόδου κορυφής της ΕΕ, μια ημέρα αφού ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν στο Βερολίνο με τον Πούτιν και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για να πιέσουν για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ. Μετά τις συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, η Μέρκελ και ο Ολάντ συναντήθηκαν ξεχωριστά με τον Πούτιν για τη Συρία και είπαν ότι μίλησαν ανοιχτά σχετικά με την ανάγκη η Ρωσία να σταματήσει την εκστρατεία των βομβαρδισμών της. Η Ρωσία κήρυξε μονομερώς κατάπαυση του πυρός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και είπε ότι θα βοηθήσει στο άνοιγμα των οδών διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι έχει τον έλεγχο των γεγονότων στο έδαφος της Συρίας και ότι είναι πλήρως αποφασισμένη να λειτουργήσει με τους δικούς της όρους.

Οι συνομιλίες κατά το δείπνο υποτίθεται ότι θα αφορούσαν την μακροπρόθεσμη πολιτική, και έγιναν κατόπιν αιτήματος του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανησυχούσε εδώ και καιρό για τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία. Αλλά πολλοί ηγέτες της ΕΕ είχαν εξοργιστεί με όσα υπέφερε ο άμαχος πληθυσμός στο Χαλέπι και το εν λόγω θέμα έγινε ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα τελικά γραπτά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία παρακολούθησε την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, έκανε ένα ισχυρό βήμα για μια πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, καλώντας τους άλλους ηγέτες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε "αηδιαστικές θηριωδίες" της Μόσχας στη Συρία. Η Μέι απαίτησε να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο καθεστώς Πούτιν. Αλλά η ακριβής γλώσσα που ανέφερε συγκεκριμένα την απειλή "περαιτέρω περιοριστικών μέτρων", απορρίφθηκε. Αντ 'αυτού, οι ηγέτες προτίμησαν μια πιο ασαφή διατύπωση, αναφέροντας: "Η ΕΕ εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες ωμότητες".

Οι διαφωνίες για τη Ρωσία ήταν μόνο ένα από τα προβλήματα που απασχόλησαν έντονα τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής. Ακόμη πιο ενοχλητική ήταν η αποτυχία της Πέμπτης για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά, παρά τις κάποιες παραχωρήσεις από τους περιφερειακούς βουλευτές στο Βέλγιο που έχουν μπλοκάρει τη συμφωνία. Οι ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν το θέμα σήμερα.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση των ηγετών για τη Συρία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: "Καταδικάσανε έντονα τις επιθέσεις κατά του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι. Η ΕΕ ζητά να τεθεί τέλος στις φρικαλεότητες και να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες". Και πρόσθεσε: "Εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές, αν συνεχιστούν αυτές οι θηριωδίες".

Ενώ ο Ρέντσι - υποστηριζόμενος από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι- κατάφερε να μην είναι σαφής στη γλώσσα σχετικά με τις κυρώσεις, από όλες τις απόψεις, η συζήτηση που ξεκίνησε για τη Ρωσία επικεντρώθηκε πολύ λιγότερο στις σημαντικές οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις για τις οποίες έλπιζε να πιέσει και αντ' αυτού έγινε μια ευρεία συζήτηση για την αύξηση της επιθετικότητας και την όρεξη του Κρεμλίνου για στρατιωτική επιθετικότητα, πολιτικές παρεμβάσεις και επιθέσεις προπαγάνδας.

"Οι ηγέτες τόνισαν όλα τα είδη των ρωσικών δραστηριοτήτων", δήλωσε ο Τουσκ, "από τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τις εκστρατείες παραπληροφόρησης, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την παρέμβαση στις πολιτικές διαδικασίες στην ΕΕ και πέρα από αυτήν, τα υβριδικά εργαλεία στα Βαλκάνια, τις εξελίξεις στην έρευνα της MH17. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα παραδείγματα", πρόσθεσε ο Τουσκ, "είναι σαφές ότι η στρατηγική της Ρωσίας έχει στόχο να αποδυναμώσει την ΕΕ. Έχουμε μια νηφάλια εκτίμηση της πραγματικότητας και χωρίς αυταπάτες".

Και όμως, οι ηγέτες της ΕΕ δεν προέβαλε καμία νέα απάντηση. Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, πολλοί ηγέτες εξέφρασαν και πάλι τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση στη Συρία. Ο Εσθονός Πρωθυπουργός Τάαβι Ρούιβας δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται "να δώσει ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στο συριακό καθεστώς όσο και στους συμμάχων του, κυρίως τη Ρωσία, για το γεγονός ότι η φιλοδοξία τους να μετατρέψουν το Χαλέπι σε ένα νέο Γκρόζνι είναι απολύτως απαράδεκτη". Το Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, σχεδόν ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια δύο βάναυσων πολέμων, στους οποίους η Ρωσία πέτυχε την καταστολή των Ισλαμιστών αυτονομιστών.

Την Τετάρτη, οι ηγέτες των τριών πολιτικών παρατάξεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλαν επιστολή προς τον Τουσκ απαιτώντας δράση για τη Συρία. Και σε ομιλία του προς τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανέλαβε την έκκληση. "Έρχομαι με ένα σαφές μήνυμα προς εσάς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η απόφαση να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα στη λίστα σας", είπε.

Αρκετοί ηγέτες, ανάμεσά τους και η Μέρκελ, εξέφρασαν την επιθυμία να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, παρότι απαίτησαν την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Ωστόσο, οι ηγέτες είπαν επίσης ότι το Κρεμλίνο καθιστά αδύνατη την ύπαρξη αυτών των καλών σχέσεων. "Η αύξηση των εντάσεων με τη Ρωσία δεν είναι ο στόχος μας", είπε ο Τουσκ. "Απλά αντιδρούμε σε μέτρα που έχουν ληφθεί από τη Ρωσία. Φυσικά, η ΕΕ είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε διάλογο, αλλά ποτέ δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις αξίες ή τις αρχές μας".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα