Απελάσεις: Μηδενικές οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας – Σε αναμονή απελάσεων Ελλήνων διπλωματών

Σοβαρές επιπλοκές στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις φαίνεται πως θα έχουν οι απελάσεις ουσιαστικά της ηγεσίας της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα. Σοβαρότατο πλήγμα αναμένεται, ωστόσο, στις διπλωματικές Αρχές της χώρας μας στη Ρωσία, εφόσον η Μόσχα απαντήσει

Αν το 2018, οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών και ατόμων με διπλωματικά διαβατήρια, ήταν ως επί το πλείστον σε χαμηλό επίπεδο, με μια εξαίρεση, τώρα οι 12 απελάσεις

που έγιναν, ουσιαστικά πλήττουν την «κεφαλή» της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα. Όπως έχει γίνει γνωστό, μεταξύ των άλλων, απελάθηκαν το Νο2 της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο πολύπειρος περί την Ελλάδα και την Κύπρο νυν πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Χτες, οι δώδεκα απελαθέντες και η οικογένειές τους έφυγαν από την Ελλάδα, με ειδική πτήση της ρωσικής «Αεροφλότ».

Σε αναμμένα κάρβουνα

Στο μεταξύ, οι Έλληνες διπλωμάτες στη Ρωσία βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού αναμένουν απαντητικά μέτρα από τη Μόσχα στις απελάσεις που έγιναν. Συνήθως, τα «αντίμετρα» είναι στον ίδιο αριθμό και επίπεδο με τις κινήσεις που έκανε η πρώτη χώρα, η οποία προέβη σε απελάσεις.

Ως εκ τούτου, εάν η Μόσχα απελάσει 12 Έλληνες, η πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και τα προξενεία στην Αγ.Πετρούπολη και το Νοβοροσίσκ θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, δεδομένου ότι συνολικά το προσωπικό με διπλωματικά διαβατήρια αριθμεί μόλις 36 άτομα.

Μηδενικές σχέσεις

Χτες, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ξεπροβοδίζοντας τους απελαθέντες διπλωματικούς υπαλλήλους, ερωτηθείς για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Αντρέϊ Μασλόφ, απάντησε: «Δεν υπάρχουν καθόλου σχέσεις. Σταμάτησαν ουσιαστικά στα τέλη Φεβρουαρίου. Σταμάτησαν σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχουν πια ελληνο-ρωσικές σχέσεις».

Κατά τον ίδιο, όπως αναφέρει το Ria Novosti, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πότε θα μπορέσει να υπάρξει αποκατάσταση των σχέσεων. «Τώρα -είπε- οι σχέσεις δέχτηκαν πολύ σοβαρό πλήγμα. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία. Από μόνο του αυτό το γεγονός επιβαρύνει τις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Η απέλαση των 12 διπλωματικών υπαλλήλων είναι ένα επιπλέον πλήγμα. Επομένως, αυτή τη στιγμή είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε για αποκατάσταση των σχέσεων».

Θεσσαλονίκη

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι απελάσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των ρωσικών διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα. Οι απελάσεις «θα περιπλέξουν σοβαρά τα πράγματα, δεν θα το κρύψω, ειδικά σε ορισμένους τομείς», είπε. Και πρόσθεσε: «Πάντως, θα προσπαθήσουμε, ακόμη και με τις μικρές δυνάμεις που μας έχουν απομείνει, να είμαστε λειτουργικοί».

Ωστόσο, υπογράμμισε, «στο Προξενείο Θεσσαλονίκης θα είναι πιο δύσκολο, γιατί αυτό δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Φεύγουν και ο γενικός πρόξενος και ο πρόξενος-σύμβουλος, το Νο2 πρόσωπο».

Εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται πιθανές απελάσεις Ελλήνων που θα αποφασίσει η Μόσχα να πλήξουν ιδιαίτερα τα ελληνικά προξενεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοροσίσκ (Νότιος Ρωσία).

Αβάσιμες κατηγορίες

Όσον αφορά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων, ο ίδιος είπε ότι η κατηγορία που τους απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση ότι «δήθεν παραβίασαν το διπλωματικό καθεστώς» είναι «τραβηγμένη και αβάσιμη».

Αφού, επίσης, σημείωσε ότι «για εμάς, για την πρεσβεία, αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια», πρόσθεσε: «Έκαναν σπουδαία δουλειά. Είναι διπλωμάτες καταρτισμένοι. Ανάμεσά τους μια μεγάλη ομάδα Ελληνιστών διπλωματών, ειδικών στην Ελλάδα, που για πολλά χρόνια, μερικοί ακόμη και δεκαετίες, αφιέρωσαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στις ελλαδικές υποθέσεις. Εργάστηκαν ολόψυχα, με μεγάλη αγάπη για τη χώρα. Δυστυχώς, η Ελλάδα τους αντιμετώπισε κατ’ αυτό τον τρόπο».

The post Απελάσεις: Μηδενικές οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας – Σε αναμονή απελάσεων Ελλήνων διπλωματών appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα