81 παραβιάσεις – Μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο από την τουρκική «γαλάζια πατρίδα»

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, με συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη τουρκική άσκηση «Γαλάζια πατρίδα 2022», με 81 παραβιάσεις

(Ανανεωμένο) Παρ’ ότι η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει ότι δήθεν κόπτεται για διάλογο και ειρήνη στα ελληνο-τουρκικά, τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της μεγάλης τουρκικής άσκησης, «Γαλάζια πατρίδα», οι αερομαχίες, υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο

δίνουν και παίρνουν.

Σήμερα, κατεγράφησαν 11 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, την ελληνικότητα των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία και ζητάει την «αποστρατιωτικοποίησή» τους.

Ειδικότερα, σημειώθηκαν υπερπτήσεις και αερομαχίες, όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τους εισβολείς, πάνω από τις νήσους Παναγιά, Οινούσσες (στο χαμηλό ύψος των 1.500 ποδών), Φαρμακονήσι (9.000 πόδια), Λειψοί και Αρκιοί (10.000 πόδια).

Στο πλαίσιο της άσκησης, επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV), «Aksungur», το οποίο έχει ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της γείτονος, έπληξε με «έξυπνες» βόμβες, στόχο επιφανείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Mavi Vatan 2022 Tatbikatı kapsamında; Deniz Kuvvetlerimizin envanterine yeni giren Millî İnsansız Hava Aracı AKSUNGUR’dan ilk defa Millî Akıllı Mühimmat (MAM-L) atışı yapıldı. Doğu Akdeniz’de su üstü hedefi kullanılarak gerçekleştirilen atışta hedef başarıyla vuruldu.#MSB pic.twitter.com/URMhsTI78M

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 13, 2022

Ως γνωστόν, καθημερινές είναι οι πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ). Τώρα, η Τουρκία κάνει και επίδειξη δύναμης με οπλισμένα UAV. Τομέας, στον οποίο η Ελλάδα υπολείπεται σοβαρά της γείτονος.

Στην άσκηση που ξεκίνησε στις 11 του μηνός και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου μετέχει σχεδόν όλος ο στόλος, η αεροπορία, το Λιμενικό και η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη χτες και προχτές ήταν συνεχείς οι παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Αερομαχίες στο Αιγαίο και μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά

Χτες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, επισκέφθηκε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους και Αγαθονήσι.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 13η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 3 (2×2 F-16, 1×3 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 3 (1 CN-235, 1 UAV, 1 ATR-72)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 10

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 5

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 12

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 81 (50 από τα μαχητικά, 18 από το UAV και 13 από το CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 1

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Keywords
Τυχαία Θέματα