Ναι σε Κέντρο «αριστείας» Τουρκίας-Ελλάδας, «επειδή δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Ξεσάλωσε για μια ακόμη φορά ο -κατά τα λοιπά εμφανιζόμενος ως Κολοκοτρωναίος στα ελληνο-τουρκικά- υπουργός Άμυνας, ο οποίος, υπεραμυνόμενος της ελληνικής συμμετοχής σε τουρκική πρωτοβουλία για δημιουργία κέντρου «αριστείας», στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Απίστευτα «επιχειρήματα», προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη χώρα στο τουρκικό Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Security

Center of Excellence Operational), επικαλέστηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Να σημειωθεί ότι στο κέντρο, έως τώρα, μετέχουν μόνο η Ελλάδα και η Ρουμανία.

Αν και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αρνούμενος ότι με τη δημιουργία του τουρκικού κέντρου υποβαθμίζεται το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στην Κρήτη, απέφυγε εντέχνως να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η Αθήνα αρνείτο να μετάσχει στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας που επεδίωκε να φτιάξει η Τουρκία.

Το Antinews τις προηγούμενες ημέρες είχε τονίσει ότι, με τη δημιουργία του τουρκικού κέντρου αριστείας, επιδιώκεται αφενός η υποβάθμιση του ΚΕΝΑΠ, αφετέρου το τουρκικό κέντρο θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος ειδικά σε θέματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, μονομερώς, έχει επεκτείνει τα όρια στο μέσον του Αιγαίου. Άλλωστε, είναι γνωστές οι βλέψεις της για μοίρασμα του Πελάγους στη μέση.

Με συμμετοχή της Ελλάδας, ΝΑΤΟϊκό κέντρο «αριστείας» στην υπηρεσία της Τουρκίας

Μιλώντας, λοιπόν, στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε «επιχειρήματα» τα οποία γεννούν σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σοβαρά εθνικά ζητήματα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια έναντι της Άγκυρας, επειδή το κλίμα που επικρατεί στο ΝΑΤΟ και μεταξύ των «συμμάχων» είναι υπέρ της Τουρκίας. Κατά τα λοιπά, η Τουρκία είναι «απομονωμένη», σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα.

Είπε, μάλιστα, το πρωτοφανές, προκειμένου να «στοιχειοθετήσει» την απόφαση για συμμετοχή της Ελλάδας στην τουρκική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ: «Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι αυτήν την εποχή οι σύμμαχοι, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ. Αν παραβλέπουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας, φερ’ ειπείν η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 ή όχι είναι δικό τους ζήτημα να αξιολογήσουν».

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του υπουργού Άμυνας στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας. Είναι εντυπωσιακό, αλλά ο ίδιος δεν τόνισε τη ρητή και κατηγορηματική θέση της χώρας μας ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία, αλλά είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική επιθετικότητα, αρκεί αυτές να μειωθούν… όσο πατάει η γάτα!

«Εμείς θα ζητούμε πάντα να μεταβάλει η Τουρκία προς το καλύτερο στοιχεία συμπεριφοράς της, λιγότερη προκλητικότητα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις, λιγότερες συμπεριφορές όπως οι παραβιάσεις του εναερίου μας χώρου ή οι υπερπτήσεις που αυτό το διάστημα ήταν και πολλές από μέρους τους».

Από πότε, άραγε, έχει αλλάξει η θέση της Ελλάδας ως προς τις τουρκικές προκλήσεις, και, κατά το «ολίγον έγκυος», έχει αποδεχτεί το «ολίγες» παραβιάσεις, «ολίγες» υπερπτήσεις, κ.ο.κ.;

Αναφερόμενος, γενικότερα, στα κέντρα αριστείας είπε ότι «πρόκειται για ΝΑΤΟϊκές οντότητες, όχι ΝΑΤΟϊκές δομές, δεν είναι στρατιωτικές βάσεις, δεν είναι στρατηγεία, δεν είναι κέντρα εκπαίδευσης, είναι μελετητικά κέντρα και τα πορίσματά τους παράγουν πολιτική ή θα μπορούσαν να παράξουν πολιτική». Η αποστολή του τουρκικού κέντρου είναι «η ενίσχυση της συμμαχικής ικανότητας στη διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναυτικής Ασφάλειας παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη σε συναφή θέματα».

Ο υπουργός, τέλος, είπε ότι η Ελλάδα θα μετέχει στο τουρκικό κέντρο «με δύο στελέχη, εκ των οποίων το ένα θα είναι και ο υποδιοικητής», ανέφερε ότι και «η Τουρκία μετέχει στο Κέντρο Αριστείας της Αντιπυραυλικής Άμυνας στην Κρήτη», ενώ, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟϊκό ΚΕΝΑΠ στην Κρήτη, ισχυρίστηκε τα εξής: «Υπάρχει το ζήτημα που ευλόγως τίθεται, αλλά να μην ανησυχεί κανείς, της επικάλυψης με τη λειτουργία του ΚΕΝΑΠ, του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής, στην Κρήτη. Γι’ αυτό έγιναν αυτές οι διεργασίες. Και στο κείμενο της Συμφωνίας δηλώθηκε ότι ασφαλώς και η λειτουργία αυτού του Κέντρου Αριστείας (σ.σ. στην Τουρκία, Κωνσταντινούπολη) δεν είναι σε βάρος, δεν αποβαίνει σε βάρος του ΚΕΝΑΠ στην Κρήτη».

The post Ναι σε Κέντρο «αριστείας» Τουρκίας-Ελλάδας, «επειδή δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα