Αντιδράσεις στη Γαλλία από το αίτημα Σόιμπλε

Την έντονη αντίδραση της Γαλλίας έχει προκαλέσει η πρόθεση του Βερολίνου να εξετάσει τη γαλλική οικονομία, έπειτα από το αίτημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε από τους πέντε «σοφούς» της κυβέρνησης Μέρκελ να καταρτίσουν μελέτη για την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Γαλλίας.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από τη γερμανική πλευρά και τις διαβεβαιώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ότι δεν υπάρχει «καμία παρεξήγηση» μεταξύ των δύο χωρών, η προσοχή στρέφεται στην αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να δώσει και την πρώτη συνέντευξη Τύπου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν  ότι και μόνο η διαρροή της πληροφορίας συνιστά επίδειξη δύναμης της καγκελαρίου έναντι του Φρανσουά Ολάντ και έμμεση προτροπή να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί, τουτέστιν να συμμορφωθεί στις προτροπές της Μέρκελ. Σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Liberation έχει τίτλο «Βερολίνο προς Παρίσι: Achtung! (προσοχή)» και υπότιτλο «Στη Γερμανία δεν κρύβουν πλέον όλο το κακό που σκέφτονται για την οικονομική πολιτική της Γαλλίας και χτυπούν καμπανάκι για τις απειλές που αυτή θα μπορούσε να επιφέρει στην Ευρώπη». Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα γερμανική αδιαλλαξία αποτελεί μια ανοικτή προτροπή στις αγορές να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της χώρας και στους οίκους αξιολόγησης να την υποβαθμίσουν.

Ιδιαίτερη κριτική όμως δέχεται και στο εσωτερικό της χώρας ο Ολάντ. Το περιοδικό L’Express αυτής της εβδομάδας αναρωτιέται αν «υπάρχει στ’ αλήθεια πρόεδρος». Πολλοί είναι και αυτοί που τον κατακρίνουν για έλλειψη πυγμής στην εφαρμογή δραστικών μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα